Yargıtay Hukuk Genel Kurulu (YHGK), Tercüman gazete yazarı Servet Kabaklı'nın, Prof. Dr. Baskın Oran ve Prof. Dr İbrahim Kaboğlu'na yönelik "Kaniş", "Uyanık geçinen şapşallar", "Salak" ve "Tescilli hain" şeklinde hakaretlerini "düşünce açıklaması" olarak nitelendirdi.
Yüksek mahkeme, bu sözleri 20 Kasım 2008'de hakaret olarak değerlendiren Ankara 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin Kabaklı hakkında verdiği toplam 10 bin TL'lik manevi tazminat cezasına ilişkin kararını bozdu.
"Şapşallar", "salak", "tescilli hain" düşünce özgürlüğüymüş...
Kabaklı'nın "Çanağına yal konulunca ve etli kemik vaadini duyunca yaltaklanan, kuyruk sallayan kanişler, uyanık geçinen şapşallar, salak, tescilli hain, zavallılar. T.C devletine-milletimizin birliğine kalleşçe ihanet hançeri sokanlar" sözleri YHGK için "düşünce özgürlüğü sınırları içinde" oldu.
YHGK'nın 3 Haziran günü oyçokluğuyla aldığı karar geçtiğimiz günlerde davacı avukatı Oya Aydın'a tebliğ edildi. Yerel mahkemenin kararı, 20'ye karşı 23 oyla bozuldu.
Karar yerel mahkeme için bağlayıcı
Karar, gazetenin 22 Ekim 2004 tarihli yayımlanan "Konuşturana, dinleyene yazıklar olsun!" başlıklı yazıyla ilgili yerel mahkemenin verdiği tazminat kararı Yargıtay 4. Hukuk Dairesi'nin "Dava konusu sözlerde kişiliğe saldırı amacı yok. Sözler, rapora yönelik düşünce açıklaması niteliğindedir" gerekçesiyle bozması ve buna karşılık Ankara 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin tazminat kararında direnmesi üzerine alındı. YHGK'nın kararının yerel mahkeme için bağlayıcılığı var.
YHGK kararında, yazıyla "kamuoyunda çok tartışılan Azınlık Raporu'nun eleştirildiği"ne yer verilerek, yazının ilk bölümünde "Türk aydının yaşadığı dönüşüm ve ulusal konularda sergilenen yaklaşımın sert bir dille eleştirildiği", Oran'a yönelik ikinci bölümde, "raporda yer alan düşünceler ve davacıların önerileri eleştirildiği ve bu rapora yönelik kanaat açıklaması yapıldığı", son bölümdekilerinse davacılara değil başka kişilere yönelik olduğuna yer verildi.
"Yazının tamamı incelendiğinde davacıların kişilik haklarına saldırı amacının gerçekleştiği bulunmadığı, azınlık raporuna yönelik düşünce açıklaması niteliği taşıdığı eleştiri sınırlarının aşılmadığı görülmektedir."
YHGK Pamuk'a dava yolunu da açtı
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, İsviçre'de verdiği röportajda "Bu topraklardan 30 bin Kürt ve bir milyon Ermeni öldürüldü" diyen yazar Orhan Pamuk'un "kişilik haklarına saldırı" gerekçesiyle tazminatla yargılanmasında ısrar etti. (EÖ)