Ankara'da yapılan iki LGB İşçi Buluşması'nın sonuç bildirgesinde devlete ve lezbiyen, gey, biseksüel, travesti ve transseksüel (LGBTT) örgütlerine de öneriler var.
Devlete öneriler
Çalışma hayatında yaşanan cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığıyla mücadele için anayasanın eşitliği düzenleyen 10. maddesine bu ifadelerin eklenmesi gerektiği söylenen bildirgede devlete ve kanun yapıcılara öneriler şöyle:
* Devlet memurları, Türk silahlı kuvvetleri iç hizmet, askeri ceza ve iş kanunundan genel ahlak kavramı çıkartılsın;
* İş kanunu içinde toplu iş sözleşmeleri yapılırken bu anlamda yetkili olan sendikalar itibariyle genel ahlak, kamu yararı, kamu düzeni gibi kategorilerin ayrımcılık yasağı aleyhine yorumlayamayacağına dair düzenlemeler yapılsın.
* Uluslararası bütün metinlerde genel sınırlama nedenleri olarak görülen bu nedenlerin, ayrımcılık yasağı aleyhine kullanılamayacağına ilişkin maddeler eklensin.
* Eşit davranmama ilkesi itibariyle iş kanununda ispat yükü şu an işçidedir ve özellikle bu ispat yüküne ilişkin koşulların değiştirilmesine dair uygulamalar üretilsin.
LGBTT örgütlerine öneriler
Bildirgede LGBTT örgütlerinin, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) gibi sendikaları ve o sendikalara bağlı olan alt sendikaları ve Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) gibi meslek odalarıyla görüşmeler yapması öneriliyor.
"Bu görüşmeler sırasında tüzükteki ayrımcılıkların detaylı bir şekilde türlerinin yer almasının cinsel yönelim de dahil olmak üzere, sendikalarda tüm ayrımcılıkları engellemenin yolunu açmadaki hayati önemi vurgulanmalı, cinsel yönelimden kaynaklı ayrımcılıkları önlemek amacıyla farkındalık artırıcı eğitimler verilmesi konusunda müzakereler yapılmalıdır" deniyor.
* Sendikalarda farkındalık eğitimleri düzenlenirken, bilgilerin doğru ve eksiksiz aktarılması için mutlaka LGBT Platformu'na mensup sivil toplum çalışanları ve uzmanlar tarafından bu eğitimlere katkı sağlanmalıdır. Homofobinin ve cinsel yönelimden kaynaklı ayrımcılıkların ortadan kalkması için eğitimlerde mutlaka bu iki kavrama da değinilsin.
* LGBT sivil toplum kuruluşlarından kişiler, avukatlar ile bir arada çalışarak LGB işçilerin yaşanan ihlaller karşısında neler yapabilecekleri ve hukuki haklarının neler olduğu hakkında bir el kitabı hazırlansın. Böylelikle LGB çalışanlar, bir ayrımcılığa maruz kaldıkları zaman hukuki haklarının neler olduğunu bu kitapçıklardan bulabilecek ve gerekli yasal işlemi başlatabileceklerdir.
* Hükümet yetkilileriyle birlikte tüm vatandaşlar için eşit, demokratik bir toplum düzenine erişmek için gereken zemin hazırlansın.(BÇ)