Fotoğraf:bianet/Dilek Şen
ÜniKuir ve SPoD’un yayımladığı LGBTİ+ Hakları Bağlamında Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Raporu yayımlandı.
ÜniKuir ve SPoD’un birlikte hazırladığı geçtiğimiz Ağustos ayında tamamlanan “Ankara ve İstanbul’daki Devlet Üniversitelerinde LGBTİ+ Hakları Bağlamında Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Raporu: Mevcut Durum ve LGBTİ+’lara Yönelik Ayrımcılık” yayını bugün (2 Kasım 2022) yayımlandı. Rapora ÜniKuir’in sayfasından Türkçe ve İngilizce olarak erişilebiliyor.
Bir yıl boyunca 19 devlet üniversitesini odağa alarak yürütülen Ankara ve İstanbul’daki Devlet Üniversitelerinde LGBTİ+ Hakları Bağlamında Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Haritalama ve İzleme Projesi alan yazın taraması tamamlandı.
Raporun hazırlanma sürecinde odak grup toplantıları gerçekleştirildi. Üniversitelerdeki mevcut durumu, üniversite mensuplarının yanıtlarından takip etmek için “Üniversitelerde LGBTİ+ Hakları Ölçeği”, “Üniversitelerde LGBTİ+’lara Yönelik Ayrımcılık Ölçeği” adlı iki ayrı ölçek geliştirildi.
1709 üniversite mensubundan kullanılabilir veri toplandı
Bu ölçeklerde 7 ana gösterge ve 35 alt gösterge belirlendi. Ölçeklerin geçerlilik ve güvenilirlik analizleri tamamlandıktan sonra pilot çalışma için üniversite mensubu 101 katılımcıya ulaşıldı. Rapor için ise 1709 üniversite mensubundan kullanılabilir veri toplandı.
18 üniversitenin öğrencileri, akademisyenleri, personelleri ve mezunlarından gelen yanıtların ve yapısal izlemenin işaret ettiği noktaların sonucunda hazırlanan rapor, kampüslerdeki güvenli alanlardan, akademik faaliyetlere, üniversitelerin toplumsal cinsiyet eşitliğine dair politikalarından, üniversitelerdeki taciz ve şiddete kadar çok farklı konu başlıklarında bir çerçeve sunuyor.
SPoD ve ÜniKuir’in hazırladığı raporla Ankara ve İstanbul’daki devlet üniversitelerindeki LGBTİ+’ların toplumsal cinsiyet eşitliğinde mevcut durumunu ortaya çıkarmayı, üniversiteleri kurumsal olarak LGBTİ+’lar özelinde, toplumsal cinsiyet eşitliği kapsamında bilgilendirmeyi ve bilinçlendirmeyi son olarak üniversitelerde LGBTİ+ hakları konusunda farkındalığı artırarak toplumsal cinsiyet eşitliğini teşvik etmeyi ve yaygınlaştırmayı amaçlıyor.
TIKLAYIN - Raporun tamamına ulaşın
(EMK)