"Ombudsman meselesinde olduğu gibi, diğer kamu görevlilerinde olduğu gibi, Celalettin Cerrah'ın İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden alınıp daha üst seviyede olan Osmaniye Valiliği'ne getirilmesi gibi Hrant Dink'e dokunan tüm eller yükseldi. Ve acıyla söylüyorum ki devletin bu rutini bozulmadı."
Avukat Ergin Cinmen Muammer Güler'in içişleri bakanlığına getirilmesini böyle değerlendiriyor.
"Hrant'a dokunursanız bir şekilde bu devlet sizi ödüllendiriyor."
"Süreç Güler'in makamında başladı"
Cinmen, Agos'ta yayımlanan Atatürk'ün manevi kızı Sabiha Gökçen'in Ermeni olduğuna dair haber üzerine Dink'in valiliğe çağrıldığını, MİT Marmara Bölge Müdür Yardımcısı Özel Yılmaz ve bir kadın görevli tarafından uyarıldığını hatırlatıyor.
"Dink'e 'bir daha böyle yapmayın' dendi. Bu ciddi bir tenkitti. Ve İstanbul valisi Muammer Güler aracılığıyla gerçekleşti. Yani Hrant'ın öldürülmesine giden süreç Muammer Güler'in makamında başladı.
''Güler, bugünün Osmaniye Valisi, dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah hakkında cinayete ilişkin video kayıtlarının emniyette silinmesi, ve ortaya çıkan istihbarat kayıtlarıyla ilgili soruşturma başlatmadı.
"Trabzon Emniyet Müdürlüğü İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne cinayetten on bir ay önce 'Yasin Hayal'in Hrant Dink'e zarar verebileceği, hatta öldürebileceğine ilişkin istihbarat aldık, bunun gereğini yerine getirin' şeklinde bir yazı gönderdi. Bu yazı dosyada. Hrant bu istihbaratın ulaştırıldığı Cerrah'ın gözleri önünde öldürüldü. Ancak Güler dahil Cerrah ve diğer sorumluların yargı önüne çıkarılması engellendi."
Cinmen, bakanlık atamasında Güler'in valiliği dönemindeki icraatlarının değerlendirilmediğini söylüyor.
"Güler Hrant Dink'in öldürülmesinin yolunu açan insanlardan biridir. Döneminde yaşanan 1 Mayıs'larda polisin kullandığı orantısız şiddetin müsebbibidir. Bunlarla ilgili de herhangi bir soruşturma açmamıştır."
İcraatlar ve terfiler
Muammer Güler, 12 Mayıs 2010'da Valiler Kararnamesiyle Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı'na atandı, 7 Mart 2011'de istifa etti.12 Haziran 2011 seçimlerinde Mardin AKP Milletvekili oldu. 24 Ocak 2013 itibarıyla İçişleri Bakanı.
Güler'in İstanbul Valiliği (2003-2010) döneminde yaşananlardan..
* Hrant Dink öldürüldü (19 Ocak 2007).
* Engin Çeber (8 Ekim 2008) gözaltında ağır işkenceye maruz kaldı, işkence cezaevinde de sürdü, komada hastaneye kaldırıldı, kurtarılamadı.
* Festus Okey (20 Ağustos 2007) Beyoğlu Polis Merkezi'nde gözaltındayken polis memuru Cengiz Yıldız'ın silahından çıkan kurşunla öldü.
* Uluslararsı Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası protestolarında (30 Eylül 2009) polisin gazla müdahalesinde İshak Kavlı kalp krizi geçirdi, öldü. .
* 1 Mayıs gösterilerinde (2008, 2009, 2010) polis şiddeti nedeniyle eleştirildi. Güler 2008 1 Mayıs'ında polisin Şişli Etfal Hastanesi'ne gaz bombası attığı haberlerini yalanlamıştı. (EA)