Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda değişiklik yapan taslağın ayrıntılarını açıkladı.
Meclis'e gönderilen taslak yaklaşık 2 milyon 800 bin kişiyi ilgilendiriyor. Ancak memurların grev hakkına ya da "geçici personel" başlıklı 4C maddesine dair bir iyileştirme yer almıyor.
Yazıcı'nın dün Ankara'da düzenlediği basın toplantısında açıkladığı değişiklikler şöyle.
Hamile memur gece çalışmayacak: Kadın memurların hamileliğin 24. haftasından itibaren ve doğumdan sonraki bir yıl içinde gece nöbetinde veya gece vardiyasında çalıştırılması yasaklanıyor.
Annelik izni: Çocuğun 0-2 yaş döneminde, anne memur 24 aya kadar ücretsiz izin alabilecek. Annenin kullanamadığı durumda, bu izni baba da kullanabilecek. Doğumda veya sonrasında annenin ölümü halinde babaya anneye öngörülen süre kadar ücretli ve ücretsiz özür izni verilebilecek.
Babalık izni 10 gün: Babalık izni üç günden 10 güne çıkıyor.
Yardımda iki çocuk sınırı kalkıyor: Çocuk yardımındaki iki çocuk sınırı kalkıyor. Halen 700 bin kamu emekçisi ve 2 milyon 400 bin çocuk bu yardımdan yararlanıyor.
Ücretli refakat izni: Memurun bakmakla yükümlü olduğu yakınlarına refakat etmesi gerektiğinde üç aya kadar ücretli izin geliyor. Gerektiğinde bu süre bir kat artırılabilecek.
Evlilik ve ölüm izni: Evlilik veya ölüm hallerinde verilen beş günlük izin, memurun eşinin birinci derece akrabalarını da kapsayacak şekilde yedi güne çıkıyor.
Emekli harcırahı artıyor: Emeklilere verilen harcırah yüzde 50 artıyor. Mevcutta 500 TL'lik harcırah 750 TL oluyor. Bu düzenleme emekli olması beklenen 40 bin memuru etkileyecek.
KİT'lerdeki sözleşmeliye sendika: Kamu İktisadi Teşekküllerinde (KİT) sözleşmeli personele sendika yasağı kalkıyor.
Sendikalıya toplu görüşme ödeneği: Sendika üyesi kamu görevlilerine ocak, nisan, temmuz ve ekim aylarında, yılda dört defa toplu görüşme ödeneği (ikramiyesi) verilecek. Bunun yıllık tutarı yaklaşık 122 TL.
Cezaya itiraz kurula: Disiplin cezalarına itiraz amire değil disiplin kuruluna yapılacak. Bu kurulda sendika temsilcileri de yer alıyor.
Bilgi sistemi: Üç aylık personel bilgileri güncel olarak kayıt altına alınabilecek. Personele her kademede eğitim verilecek.
Sicil sistemi kalkıyor: Gizli sicil tutma işlemine son veriliyor. Bunun yerine "personel başarı ölçüm ve değerlendirme " sistemi geliyor. Her yıl yaklaşık 1 milyon 800 bin memurla ilgili sicil tutuluyor.
Yeni cezalar: İş sahiplerine karşı kayıtsızlık göstermek veya ilgisiz kalmanın cezası maaş kesintisi. İş sahiplerine karşı kötü muamelede bulunmanın, söz veya hareketle sataşmanın cezası kademe ilerlemesinin durdurulması. Vatandaşa fiilen saldıran memur işten çıkarılacak.
Kalkan cezalar: "İkamet ettiği ilin hudutlarını izinsiz terketmek", "Toplu müracaat veya şikayette bulunmak", "Yasaklanmış her türlü yayını görev mahallinde bulundurmak" diye tanımlanan suçlar kaldırılıyor.
Özel sektörden yönetici transferi: Üst yönetim kadroları için özel sektörden personel transfer edilebilecek. Bu kişilerin özel sektördeki görev sürelerinin kamuda geçmiş gibi değerlendirilecek.
Kariyer uzmanları: Memurluğa girişte "kariyer uzman" sistemi geliyor. 1.140 uzman, 2 bin 540 adet uzman yardımcısı alınacak. Kariyer uzmanları KPSS'de en az yüzde 1'lik dilime girmişlerden seçilecek, üç yıl yetişme dönemine tabi tutulacak. (TK)