"Toplumda baba şiddeti, koca şiddeti normal kabul ediliyor. Savcı ve polislerin de bu zihniyette olması kadın cinayetlerine davetiye çıkarıyor. Tehdit gördüğü için savcılığa başvuran kadına durum araştırılana kadar koruma sağlanmıyor, durum araştırıldıktan sonra ise kadın öldürülmüş oluyor."
İnsan Hakları derneği (İHD) İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, kadın hakları savunucularının çabalarıyla Ayşe Yılbaş'ın öldüren eşinin ağır şekilde cezalandırılmasının ardından medyaya iki gün içinde dört kadın cinayeti haberi yansımasını bu yapısal soruna bağladı.
İstanbul Beyoğlu'nda 35 yaşındaki Zübeyde Yıldız, beş yıl önce boşandığı eşi Zeki Kahraman tarafından çalıştığı konfeksiyon atölyesinde öldürüldü. Yıldız, Kahraman'ın tehditleri üzerine evini değiştirmiş ve savcılığa defalarca suç duyurusunda bulunmuş ancak sonuç alamamıştı.
Esenler'de Ahmet Akbaş, 23 yıllık eşi Ferfuri Akbaş'ı "kıskançlık sebebiyle" öldürdü. Aynı gün Gaziosmanpaşa'da Hulusi Köse "aldatıldığı gerekçesiyle" eşi Ayşe Köse'yi öldürdü. Diyarbakır'da kimliği belirsiz bir kişi Azize Şimşek'i vurarak öldürdü.
Yoleri, devletin kadınları şiddetten korumayı ciddiye almadığını söyledi:
"Kadın cinayetlerine yol açan iki temel faktör var. Birincisi, yasaları ihlal ederek eşine şiddet uygulayan kişinin ciddi yaptırımlarla karşılaşmaması. İkincisi ise yasa uygulayıcısının yani savcılar, polisler ve diğer görevlilerin aile içi şiddeti olağan görme eğiliminde olması."
"Kocası tarafından tehdit edildiği için savcılığa başvuran kadın tehdit gelen yere yani kocasına teslim ediliyor. Bunun için eşin taahhüdü yeterli oluyor " diyen Yoleri, Aileyi Koruma Yasası'ndaki düzenlemenin eksikliğine dikkat çekti:
"Bu yasa, şiddet uygulayan eşi, onu altı ay evden uzaklaştırarak cezalandırıyor. Peki bu altı ay boyunca kadın ne yiyecek, ne içecek? En önemlisi de bu altı ayın sonunda ne değişecek? Devletin bu sorulara bir cevabı yok. Yani kadına yaşamını sürdürebileceği imkanlar sağlanmıyor. Şiddet uygulayan kişiye altı aylık evden uzaklaştırma süresince rehabilitasyon uygulanmalı. Şiddet eğilimi olup olmadığı altı ay sonra tekrar değerlendirilmeli. Şayet şiddet eğilimi sürüyorsa kişi eve geri gönderilmemeli ve kadın için mağdur olmasını engelleyecek önlemler alınmalı."(EG/EÜ)