Rapora göre, Türkiye ekonomisinin yüzde 45'i kayıt altına alınamıyor.
Kayıt dışı istihdamda, dünyanın en kötü altıncı ülkesi olan Türkiye, OECD ülkeleri içinde en fakir ülke olmasına karşın, vergi yükü Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Japonya gibi zengin ülkelerden daha fazla görünüyor.
Raporda, şu bilgiler yer alıyor:
"Devlet kayıt dışı ekonomiye prim tanıyor"
* Devlet kayıt altındakilere savaş açarken, kayıt dışılığı ve taşeronlaşmayı teşvik ediyor.
* Kayıtlı sektörde yer alan kurumlar, giderek genişleyen kayıt dışı sektörden, onun yarattığı haksız rekabetten, ekonomiye ve çalışma yaşamına yaptığı olumsuzluklardan dolayı büyük rahatsızlık duyuyor.
* Kayıt dışı sektör 1980li yıllardan sonra filizlenip büyümüştür.
"Rant ekonomisine zemin hazırlanıyor"
* Türk ekonomisinin ancak yüzde 55'i kayıt altında bulunuyor. Dünyanın gelişmiş ülkelerinde bu oran yüzde 20'lerin altında i
* Kayıt dışı istihdam 2000 verilerine göre ; 2 milyon 500 bini buluyor, bu rakam yabancı/ithal, kaçak işçilerle 4 milyonu aşıyor.
* Girişimciye potansiyel vergi mükellefi olarak bakılması, yatırım amaçlı hevesleri giderek körelttiği gibi, yaşanan ekonomik krizlerin ana nedenlerinden biri olan üretim dışı faaliyetlere ve rant ekonomisine zemin hazırlıyor.
* İşletmeler zamanlarının büyük çoğunluğunu bürokrasiye ayırmak zorunda kaldıkları gibi, en küçük bir yatırım için bile yüzlerce imza gerekebiliyor.
* 2000 yılı içinde işverenlerin istihdama ilişkin yasal yükümlülüklerinin, toplam işgücü maliyeti içindeki payı yüzde 20.9 dan yüzde 22'ye çıktı.(NK/BB)