Devlet hastanelerinde, hastane polisinin yanısıra jandarma personeli de görev yapmaya başladı.
Yerel gazetelerin haberlerine göre, Aydın Devlet Hastanesi, Kahramanmaraş Necip Fazıl Şehir Hastanesi, Elbistan Devlet Hastanesi ve Samsun’daki Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Gazi Devlet Hastanesi ve Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi uygulamanın bu haftasonu itibarıyla başladığı hastaneler arasında yer alıyor.
Uygulamaya göre, devlet hastanelerinde biri rütbeli, biri er iki jandarma görev yapacak.
Aydın Denge Gazetesi’ne konuşan Aydın İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz, İçişleri Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı’nın birlikte yürüttüğü uygulamanın başvuran sayısı yüksek 200 kamu hastanesinde başladığını belirtti:
“İçişleri Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı’nın birlikte yürüttüğü çalışma sonucunda, hasta potansiyeli yüksek yaklaşık 200 hastanede jandarma personeli de göreve başladı. Hastane polislerinin yanında 1 rütbeli jandarma personeli ile 1 er görev yapıyor. Herhangi bir şiddet olayının da jandarma personeli polisle birlikte hareket ederek duruma müdahale edecek. Bunun şiddetin önlenmesi ile birlikte, asayiş olaylarında işleyişi hızlandırması amaçlanıyor. Şuanda Aydın Devlet Hastanesi Acil Servisimizde bu uygulama başladı. Önümüzdeki günlerde yapılacak değerlendirmeler sonucu diğer büyük kamu hastanelerinde de jandarma ekipleri görev alacak.”
Sağlıkta şiddetin önlenmesi için 2012’de komisyon kurulmuştu
Haziran 2012’de Meclis’te Sağlık Çalışanlarına Yönelik Artan Şiddet Olaylarının Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu kurulmuş ve raporunu Ocak 2013’te yayınlamıştı.
Komisyonun dinlediği EGM Polis Merkezleri ve Suç Önleme Şube Müdürü Ali Kaya, hastanelerde görev yapan nokta görevlisi polislerin genel olarak hastanede meydana gelen adli vakaları tespit etmek ve suç soruşturması yürütmekle görevli birimlere intikal etmek işiyle uğraştığını söylemiş; hastanelerde çıkacak olaylara müdahale etmesinin çok zor olduğuna dikkat çekmişti.
“Günlük 10 bin ile 50 bin arasında kişinin hizmet aldığı bu büyük hastanelerimizde şiddet olaylarını önlemede görevli nokta polislerinin ifa edecekleri görevlerin sınırlı kalacağı ve bu personelin çok geniş bir mekansal alanda hizmet sunan bu sağlık kurumlarını, güvenlik yönünde en küçük mekansal alana kadar her zaman kontrol altında bulundurmasının mümkün olmayacağı açıktır.”
Emniyet’in 2012 verilerine göre, üniversite hastaneleri dahil, Türkiye genelinde 392 hastanede polis noktası bulunuyor.
2015’te 4 bin polisin hastanelerde görev yapacağı açıklanmıştı
2015’te ise Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, hastanelere güvenlik personeli olarak sözleşmeli alınan taşeronların emniyet üzerinden alınması için bir çalışma yaptıklarını, ayrıca büyük hastanelerin acil servislerinde sürekli silahlı emniyet görevlisi bulunacağını ve bunun için 4 bin polisin Sağlık Bakanlığı hastanelerinde görev alması için çalıştıklarını açıklamıştı.
“Şu anda bizim taşeron hizmet almış olduğumuz güvenlik görevlileri bunu (saldırganın uzaklaştırılması ve sağlık hizmetinin devam etmesi) karakolu arayarak yapmaya çalışıyor ama bazen şüpheliyi yakalayamıyorlar. Bu polisler, olay çıkaran kişiyi süratle alıp, kelepçeleyip bunun hızlı bir şekilde karakola alınmasını ve hastanedeki hizmetin aksamamasını sağlayacak.”
Sayılarla sağlık çalışanlarına şiddet
Meclis Komisyonu raporuna göre, 01 Temmuz-31 Aralık 2012 tarihleri arasında Beyaz Kod Birimi’ne günlük ortalama 23 bildirim yapıldı. Bu bildirimlerin yüzde 67’si sözel şiddet; yüzde 33’ü fiziksel şiddet içindi.
Şiddete maruz bırakılan sağlık çalışanlarının yüzde 55’ini hekimler, yüzde 30’unu hekim dışı sağlık personeli oluşturdu.
Şiddet olaylarının yüzde 33’ü acil servislerde, yüzde 31’i polikliniklerde, yüzde 16’su kliniklerde yaşandı. (ÇT)