"Kırmızı Kitap" veya "Gizli Anayasa" diye adlandırılan "Milli Güvenlik Siyaset Belgesi"nin (MGSB) içeriği değişti.
Dün (27 Ekim) yapılan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısının ardından yapılan resmi açıklamaya göre, "Yeni Milli Güvenlik Siyaseti Belgesi görüşülerek uygun bulundu ve bu konudaki tavsiye kararının Bakanlar Kurulu'na bildirilmesine karar verildi."
Gazetecilere sızan haberlere göre, yeni metinde "irtica" artık iç tehdit olarak sayılmıyor. Dış tehditler de, hükümetin "komşularla sıfır sorun" politikasına göre yeniden gözden geçirilmiş durumda.
Halk yine içeriğini bilmiyor
Birçok siyasi kararın üzerine dayandırıldığı çerçeve metin olarak bilinen belgenin içeriği şimdiye kadar halka hiç açıklanmadı. İçeriğinin bilgi edinme hakkı kapsamında açıklanmasına yönelik talepler de gizlilik gerekçesiyle reddedildi. Bu yeni metinle ilgili de içeriğinin değiştiği ifadesinin dışında bir bilgi verilmiş değil.
Koşaner'in Genelkurmay Başkanı olarak ilk toplantısı
Dünkü toplantıya Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığında Çankaya Köşkü'nde yapıldı.
Saat 13:40'ta başlayan toplantı, saat 18:50 sıralarında sona erdi. Toplantıya, Orgeneral Işık Koşaner ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu ilk kez katıldı.
Resmi açıklamaya göre toplantıda ele alınan bazı konular şöyle:
"Terörle mücadele"ye devam: Açıklamanın başlangıcında "terörle mücadele"nin "karalılıkla sürdürüleceği", Irak-ABD-Türkiye üçlü mekanizmasıyla ilgili gelişmelerin ele alındığı bilgisi yer alıyor.
"PKK sivillere kara mayınıyla saldırıyor" iddiası: Açıklamada PKK'nin "sivil halkı hedef alan saldırılarında kara mayını kullandığı" ifadesi de yer aldı.
Irak, İran; İsrail: Toplantının konuları arasında, Irak'ta siyasi durum, yeni hükümetin halen kurulamamış olması; İran'ın nükleer programıyla ilgili uluslararası müzakerelerde yeni turun başlamasına dair ihtiyaç, İsrail'in Gazze'ye giden yardım gemilerine saldırısı ve bu konudaki Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi raporu da gündeme geldi.
Siber tehdit: Açıklamaya göre, "siber saldırının global düzeyde ulaştığı boyut ve bu tehdidin ulusal güvenliğe etkileri kapsamlı surette ele alındı; siber tehdidin engellenebilmesi açısından milli düzeyde yürütülen çalışmalar değerlendirildi." (TK)