Haberin İngilizcesi için tıklayın
İnsan Hakları Derneği (İHD) Merkezi Kadın Komisyonu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele günü vesilesiyle yaptığı açıklamada, erkek şiddetinin sistem politikalarının sonucu olduğunu ifade etti.
Açıklamada, “Erkek egemen siyasetinin tüm uygulamaları, kapitalizmin devam edebilmesi için kullanılan tüm araçlar, eşitsizlik, savaş ekonomisi, tekrar tekrar üretilen şiddeti meydana getiriyor” dendi.
Dominik Cumhuriyetinde Mirabel Kardeşlerin katledildiği gün olan 25 Kasım, 1981 yılında tüm dünyada “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü” olarak ilan edilmişti.
“Fiziksel, psikolojik, sosyolojik ve ekonomik şiddet”
İHD Merkezi Kadın Komisyonu’nun açıklaması özetle şöyle:
“Kadına karşı şiddet çok boyutludur. Fiziksel, psikolojik, sosyolojik ve ekonomik şiddet halinde devam ediyor. Ve tüm kadınlar ne yazık ki bu şiddetten farklı boyutlarda da olsa etkileniyorlar.
“Kadınları katledenlerin ‘cesareti’, cezasızlık politikasının ürünüdür. Çünkü yargı ve siyaset önce kadını suçluyor. Mahkemelerde yargı ve katillerin avukatları kadınların yaşamlarını sorguluyor.
“Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesine ve Bunlarla Mücadeleye dair sözleşme olan İstanbul sözleşmesinin hükümlerine uyulmuyor. Bu sözleşme adeta yok sayılıyor ve sözleşmenin anti propagandası yürütülüyor.
“2011 yılında imzalanmış olan bu sözleşme Türkiye Anayasasındaki hükümlerle eşdeğerdir. Anayasa’nın 90. maddesine göre değiştirilemez. Ancak Kadına karşı şiddete karşı 6284 sayılı yasadaki maddeler dahi uygulanmıyor.”
“Cezasızlık politikalarından vazgeçilmeli”
“Devlet kadına karşı şiddeti önlemek için her türlü tedbiri almalıdır. Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin toplumun tüm kesimlerine yaygınlaştırmak için politikalar üretmelidir. Cinsiyete dayalı ayrımcılığı ortadan kaldırmalıdır.
“Kadına karşı şiddet uygulayan failler hakkında etkili cezalandırma yoluna gidilmeli ve cezasızlık politikalarından vazgeçilmelidir.”
Açıklamada, İstanbul Sözleşmesinin 5. Maddesi ile devlete getirilen yükümlülükler hatırlatıldı:
5/1. Taraflar kadınlara karşı herhangi bir şiddet eylemine girişmekten imtina edecek ve devlet yetkililerinin, görevlilerinin, organlarının, kurumlarının ve Devlet adına hareket eden diğer aktörlerin bu yükümlülüğe uygun bir biçimde hareket etmelerini temin edeceklerdir.
5/2. Taraflar, devlet dışı aktörlerce gerçekleştirilen ve bu Sözleşmenin kapsamı dahilinde ki şiddet eylemlerinin önlenmesi, soruşturulması, cezalandırılması, ve bu eylemler nedeniyle tazminat verilmesi konusunda azami dikkat ve özenin sarf edilmesi için gerekli yasal ve diğer tedbirleri alacaklardır. (AS)