Raporun, 2001 yılı tespitleri şöyle:
* Mahkemeler, kapatma kararları, baskılar ve gazetecilere yönelik fiili saldırıların yanında, geçtiğimiz yılın en önemli sorunlarından birisi "kitlesel işsizlik" oldu.
* Türkiye'nin ekonomik yapısındaki sıkıntıların ve kötü yönetimlerin faturası çalışanlara çıkarıldı.
* Türk basın tarihinde bu ölçüde bir işsizlik sorunu daha önce yaşanmadı. 2001 yılı boyunca işten çıkarılanlar toplamı 5 bine ulaştı.
Batık bankalar sayesinde...
* Geçtiğimiz yıl batık bankalar sayesinde "devlet" en büyük "medya patronu" oldu. Birleşik Basın Dağıtım , Bir Numara Yayıncılık, Sabah Haber Ajansı, Gelişim Yayıncılık, Kiss FM, Radio Sport, Şık FM, Gala TV (Kablolu TV), Viva TV (Kablolu TV), CİNE 5, Multicanal, Playboy TV, Super Sport, Maxi TV, Radyo 5, Radyo Viva, Kablonet, Anet (İnternet erişim), Medya Pazarlama AŞ (MEPAŞ), CTV (Kablolu TV), C Haber Ajansı, Kent TV ve BRT el konulan bankalarla birlikte Bankacılık Denetleme Kurulu'nun kontrolüne geçti.
* Sabah Grubu'nun sahibi ve Türk medyasında gazeteci kökenli az sayıda gazete sahibinden biri olan Dinç Bilgin Etibank davası kapsamında önce tutuklanarak Cezaevine kondu.
* Ankara Kocatepe Camii'nde 10 Ekim 1999 tarihinde okunan bir mevlit sonrası basın mensuplarına yaptığı açıklamalar nedeniyle Yeni Asya Gazetesi Sahibi Mehmet KUTLULAR, Ankara 1 No'lu DGM'ce çarptırıldığı 2 yıl 1 günlük kesinleşmiş hapis cezasının infazı amacıyla cezaevine konuldu.
* Pek çok gazeteci ve yazara sadece fikir ve kanaatlerini açıkladıkları veya yazdıkları için çeşitli hapis cezaları verildi. Bunların bir kısmı paraya çevrildi.
Yayın hayatına son verenler:
2001 Yılında İkibinde Yeni Gündem ve Akit gazeteleri yayın hayatına son verdi. İkibinde Yeni Gündem Gazetesi OHAL Bölgesi'nde yasaklanmasına, 308 sayısından 72'si toplatılmasına ve hakkında 54 dava olmasına rağmen ayakta kalmaya çalıştıysa da, gazete kendi beyanıyla "ekonomik teröre" yenik düştü. Yaklaşık 8 yıldır yayın hayatını sürdüren Akit Gazetesi de kendi ifadesiyle "Hukuksuz bir şekilde ve verilen astronomik tazminat cezaları yüzünden" yayın hayatına son verdi. Ancak ertesi gün aynı kadro "Anadolu'da Vakit" isimli bir gazete ile okuyucu karşısına çıktı.
Geçici süreyle kapatılanlar:
Geçtiğimiz yıl mahkeme kararlarıyla gazeteler kapatıldı. Bu kararlar sonucu, Yeni Evrensel 40, İkibinde Yeni Gündem 33, Yeni Asya 30 gün kapalı kaldı.
Gazeteler mahkeme kararlarıyla toplatıldı. Bu toplatmaların bazıları sansür işlevi gördü. Ulusal çapta yayın yapan gazetelerden Günlük Evrensel 30, Yeni Asya 6, Akit 2 ve Anadolu'da Vakit 2 gün toplatıldı.
Resmi ilanı kesilenler:
Basın Konseyi'nin uyarısına rağmen Basın İlan Kurumu'nun gazeteler üzerinde baskı kurmaya yönelik uygulamaları geçtiğimiz yılın en önemli sorunlarından biriydi. Bir çok gazetenin, örneğin Radikal'in 5, Sabah'ın 4, Takvim'in 4, Star ve Yeni Asya'nın 3'er gün süreyle resmi ilanları kesildi
RTÜK Kararları
Radyo Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) Televizyon ve radyolar hakkında verdiği yayın durdurma kararları:
Yazılı basın yayın durdurma, kapatma ve ilan kesme yaptırımlarıyla cezalandırılırken, radyo ve televizyonlar da (RTÜK) tarafından 1 günden 1 yıla kadar çıkan sürelerle yayın durdurmayla cezalandırıldılar.
RTÜK, STAR Televizyonu'na, 15 gün yayın durdurma cezası vererek şimdiye kadar bir ulusal kanala verdiği en uzun süreli ekran karartma cezasını uyguladı.
2001 yılı içerisinde RTÜK tarafından televizyonlar hakkında toplam 1407, radyolar hakkında ise toplam 2651 gün "yayın durdurma" kararı alındı. RTÜK ayrıca 48 televizyon kanalıyla 78 radyo istasyonuna "uyarı" verdi.
Televizyonlardaki yayın durdurma sürelerinin 731'i "irticai", 475'i "bölücü", radyolarda ise 1812'si "irticai", 662'si "bölücü" yayınlar gerekçe gösterilerek alındı.
Basın Konseyi Genel Sekreterliği'nin ulusal çapta yayın yapan basın organlarından ve Konseye gelen bilgilerden yaptığı derlemeye göre 2001 yılında meydana gelen önemli olaylar ve ayrıntıları şöyle:
Hapis cezaları
* Yeni Asya Gazetesi'nin 4 yazarı "Deprem İlâhî ikazdır" konulu yazıları yüzünden, 30 Mayıs 2001 tarihinde İstanbul 3 No'lu DGM'de görülen dâvâlarında TCK'nın 312/2. maddesinden dolayı toplam 80 ay hapse mahkûm edildiler. 1999 yılının sonundan bu yana devam eden dâvâların karar duruşmasında mahkeme heyeti, savcının isteği doğrultusunda gazete yazarı Şaban DÖĞEN, Sami CEBECİ, Abdi YILDIRIM ve Cemil TOKPINAR' ın tek tek 1 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılmasına hükmetti.
* İstanbul DGM 2000'DE Yeni Gündem Gazetesi'nin 11 Eylül 2000 tarihli sayısında yayımlanan "Sosyalizm ve kardeşlik vurgusu" başlıklı haber de "bölücülük" yaptığı gerekçesiyle düşünce özgürlüğünü kısıtlayan 312. madde gereği gazetenin Sorumlu Yazıişleri Müdürü Erdal TAŞ'ı 1 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırdı.
* Gazeteci Nurettin ŞİRİN hakkında, İstanbul 2. No'lu DGM'nin Tabip Tuğgeneral Yalçın Işımer'in 27 Eylül 1999 tarihinde Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde yaptığı bir konuşmasına yönelik eleştirileri nedeniyle TCK'nın 312'nci maddesine göre verdiği 3 yıl hapis ve 120 milyon ağır para cezası Yargıtay 8. Ceza Dairesi tarafından onandı.
* Yazar Emine ŞENLİKOĞLU hakkında, 15 Mayıs 2000`de Manavgat`da yayın yapan Klas TV`de yaptığı bir konuşması nedeniyle İzmir DGM tarafından "halkı din, dil ve sınıf farkı gözeterek açıkça kin ve düşmanlığa tahrik ettiği" gerekçesiyle verilen 1 yıl 8 aylık hapis cezası, Yargıtay 8. Ceza Dairesi tarafından onandı.
* İstanbul 1 No'lu DGM, Yeni Asya Gazetesi'nin 7.10.1999 tarihli sayısında "Siyasî deprem kapıda" başlığıyla yayınlanan bir yazıda "halkın sınıf, ırk, din, mezhep farklılığı gözeterek kin ve düşmanlığa açıkça tahrik edildiği" iddiası ile açılan dâvâda yazar Ali Ferşadoğlu'nu bir yıl sekiz ay hapis ve 100 bin lira ağır para; Yazıişleri Müdürü Mustafa Döküler'i de, 1 milyar 310 milyon lira ağır para cezasına mahkûm etti.
* Radikal Gazetesi Yazıişleri Müdürü Hasan ÇATALKURT ve yazar Mine G. KIRIKKANAT Bağcılar 1. Asliye Ceza Mahkemesi'nce KIRIKKANAT'ın yazdığı bir yazıyla işadamı Fadıl Akgündüz'e hakaret ettiği gerekçesiyle 3 er ay hapis cezası verildi. Hapis cezaları 180'er milyon lira para cezasına çevrildi.
* İnternet Şirketi Süperonlıne'ın eski interaktif Bolümler Koordinatorü Coşkun AK, "Süper Meydan" adlı forum sayfasında "bir insan" rumuzuyla yazılan bir mesajı yayımladığı için "Türkiye Cumhuriyeti'ni, askeri kuvvetleri ve emniyet güçlerini ve Adliye'nin manevi şahsiyetini tahkir ve tezyif suçu işlediği" gerekçesiyle 40 ay hapis cezasına çarptırıldı.
* İstanbul 1 no'lu DGM, 17.03.2000 tarihli 541. sayıda yer alan "Ateşten Bir Bayram Newroz" başlıklı yazı sebebiyle Yeni Evrensel Gazetesi sorumlu yazıişleri müdürü Bülent FALAKAOĞLU'na, 1 yıl 8 ay hapis ve 152.000.000 TL para cezası verdi.
Para ve tazminat cezaları
* 4 Kasım 1999 tarihli nüshasında yayınlanan Fatih ALTAYLI'ya ait "Büyük hırsızlar affedilecek" başlıklı yazı nedeniyle, "kişilik haklarına saldırıda bulunulduğu" gerekçesiyle DYP Genel Başkanı Tansu Çiller'in Ankara 16. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açtığı davada Hürriyet Gazetesi 2 milyar TL tazminata mahkum edildi.
* ANAP Genel Başkanı, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz'ın kardeşi Turgut Yılmaz, "Moskova'da çekilen fotoğrafta Gazprom Şirketi yetkililerinin de bulunduğunu iddia ederek kişilik haklarına hakaret ettiği" gerekçesiyle manevi tazminat davası açtığı FP İstanbul Milletvekili ve yazar Nazlı ILICAK ile Yeni Şafak Gazetesi'ni 750'şer milyon lira tazminat ödemeye mahkum ettirdi.
* Ankara 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nce Show TV ve Genel Yayın Yönetmeni Reha MUHTAR, "Erbakan'ın Çilingir Sofrası" başlıklı haberde, kişilik haklarına hakaret ettikleri gerekçesiyle kapatılan RP'nin Genel Başkanı Necmettin Erbakan'a 3 milyar lira manevi tazminat ödemeye mahkum edildi.
* Ankara 12. Asliye Hukuk Mahkemesi, 10 Ekim 2000 tarihli Hürriyet Gazetesi'nin "İşte Ankara" başlıklı yazısıyla, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in kişilik haklarına hakaret ettiği gerekçesiyle Emin ÇÖLAŞAN'ın 3 milyar lira manevi tazminat ödemesine karar verdi.
* Ankara 17. Asliye Hukuk Mahkemesi'nce, Milliyet Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Eren GÜVENER ve muhabir Serhat OĞUZ, gazetenin 10 Ocak 2001 tarihli sayısında, "Yiğit'in verdiği daireyi sattı'" başlıklı haberde kişilik haklarına hakaret edildiği gerekçesiyle, DYP Genel Başkan Yardımcısı Hayri Kozakçıoğlu'na 5 milyar lira manevi tazminat ödemeye mahkum edildi.
* Ankara 25 Asliye Hukuk Mahkemesi Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz'ın "kişilik haklarına saldırıda bulunulduğu" gerekçesiyle HÜRRİYET Gazetesi ve köşe yazarı Fatih ALTAYLI'nın 2 milyar lira manevi tazminat ödemesini kararlaştırdı.
* Aydınlık Gazetesi'ni, 3 Aralık 2000 tarihli sayısında yayınlanan "... Mesut Yılmaz'a iddialar..." başlıkla haberde ANAP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz ve eşi Berna Yılmaz'ın, kişilik haklarına hakaret ettiği gerekçesiyle 16. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından toplam 6 milyar lira manevi tazminat cezası ödemeye mahkum edildi.
* Bursa 3. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin, 14 Temmuz 1999 Hürriyet Gazetesi'nde yayınlanan "Fethullah numarası" başlıklı yazısı nedeniyle Nilüfer Lisesi tarafından açılan davada, Emin ÇÖLAŞAN'a verdiği 150 milyon lira tazminat ödeme cezasını onadı.
* DYP İstanbul Milletvekili Hayri Kozakçıoğlu, gazeteci Fatih ALTAYLI'dan, 18 Aralık 2000 tarihli Hürriyet Gazetesi'ndeki köşesinde yayınlanan, "Güle Güle Otur" başlıklı bir yazısı nedeniyle , Ankara 20. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açtığı davada 3 milyar lira manevi tazminat kazandı.
* Hürriyet Gazetesi yazarı Fatih ALTAYLI yazısında, aralarında büyükelçilerin de bulunduğu 134 Dışişleri Bakanlığı mensubunun kişilik haklarına hakaret ettiği gerekçesiyle, Ankara 26. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından toplam 33 milyar 500 milyon lira manevi tazminat ödemeye mahkum etti.
* İstanbul 11. Asliye Hukuk Mahkemesi'nce, kılık kıyafet yönetmeliğine aykırı davrandıkları gerekçesiyle Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsü'nde, derse alınmayan başörtülü öğrenciler hakkında Radyo D'de kullandığı ifadeler nedeniyle Hürriyet Gazetesi yazarı Fatih ALTAYLI 2 milyar 500 milyon lira tazminata mahkum oldu. Aynı davada haberi yayınlayan Hürriyet Gazetesi aleyhinde açılan 20 milyar liralık tazminat cezası ise reddedildi.
* İstanbul 2 no'lu DGM 23.02.2001 tarihli Yeni Evrensel Gazetesi'nde yayınlanan "Tecrit terörünü yeneceğiz" başlıklı ilan sebebiyle Terör örgütlerinin bildirilerini yayınlamak suçunu işledikleri iddiası ile sorumlu müdür Bülent FALAKAOĞLU ve gazete sahibi Fevzi SAYGILI aleyhine açılan davada mahkeme Fevzi SAYGILI'ya 757.080.000TL. para cezası; Bülent FALAKAOĞLU'na da 378.540.000Tl para cezası verdi,. Ayrıca gazetenin 3 gün süre ile kapatılmasına karar verdi.
* İstanbul 2 No'lu DGM, 25.12.2000 tarihli Yeni Evrensel Gazetesi'nde yayınlanan "Şefkat, Adalet ve Hikmetli Hikmet Bey" başlıklı yazı sebebiyle, Adalet Bakanının terör örgütlerine hedef gösterildiği iddiası ile sorumlu müdür Bülent FALAKAOĞLU ve gazete sahibi Fevzi SAYGILI hakkında açılan davada Fevzi Saygılı hakkında 594.360.000 Tl para cezasına hükmetmiş, Bülent FALAKAOĞLU hakkında da 297.180.000 TL. para cezası vermiştir. Ayrıca gazetenin 3 gün süre ile kapatılmasına karar verdi.
* İstanbul 3 No'lu DGM'de 03.12.2000 tarihli Yeni Evrensel Gazetesi'nde yayınlanan "Yedekle ve Kullan" başlıklı yazı sebebiyle, sorumlu müdür Bülent FALAKAOĞLU ve gazete sahibi Fevzi SAYGILI aleyhine "ırk ve bölge farklılığı gözeterek halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek" (TCK. Madde 312) suçundan acılan davada, Fevzi SAYGILI'nın beraatine, Bülent FALAKAOĞLU'na da 2 yıl hapis ve 282.520.000TL. para cezası vermiştir. Daha sonra hapis cezasını paraya çevirerek toplam 2.403.180.000TL. para cezasına hükmetmiştir. Ayrıca, gazetenin 2 gün süre ile kapatılmasına karar verdi.
* Yeni Evrensel Gazetesi, 8 Ocak 2000 tarihli sayısında yer alan "Ben mutlaka izlemeliyim arkadaşlar" başlıklı yazıdan dolayı, "Terörle mücadelede görev almış bir kısım emniyet görevlilerinin yasadışı örgütlere hedef gösterildiği" gerekçesiyle İstanbul 3 No'lu DGM tarafında bir hafta süreyle kapatıldı. Ayrıca gazetenin sahibi Fevzi SAYGILI ile Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Ali KARATAŞ toplam 720 milyon lira para cezasına çarptırıldı.
* Kanal D televizyonu Eski YDP Genel başkanı Hasan Celal Güzel hakkında yayınladığı bir haberle, Güzel'in kişilik haklarına hakaret ettiği gerekçesiyle 2.5 milyar lira manevi tazminat ödemeye mahkum edildi.
* Sabah gazetesi yazarı Hıncal Uluç, 24 Ağustos 1999 tarihli "Sağlık Bakanı" başlıklı yazı köşe yazısında kişilik haklarına hakaret ettiği gerekçesiyle, Ankara 2. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından Sağlık Bakanı Osman Durmuş'a 1.5 milyar lira manevi tazminat ödemeye mahkum edildi.
TUTUKLAMA
* Mayıs ayında Ardahan'da kendisiyle tartışan 23 Şubat Gazetesi sahibi Kasım TIRPANCI'yı gözaltına aldıran Cumhuriyet Savcısı Sedat Özer daha önce de Süzgeç Gazetesi sahibi Necdet KANBİR'i duruşma sırasında tutuklattı.
* Haziran ayında, Antalya'da keşif sırasında hakime hakaret ettiği gerekçesiyle tutuklanan yerel VİP Televizyonu kameramanı Ahmet AYDIN; 26 gün tutuklu kaldıktan sonra tahliye edildi.
Gözaltı
* İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'nce 6 gün gözaltında tutulan Gazeteci Burhan KAVUNCU DGM'deki ifadesinden sonra serbest bırakıldı.
* Basın çalışanlarının sorunlarını duyurmak amacıyla İstanbul'dan Ankara'ya yürüyen işsiz gazeteci Semra BAZER Boğaziçi Köprüsü çıkışında Terörle Mücadele Ekipleri'nce gözaltına alındı.
* Ardahan'da, savcı ile tartışan haftalık olarak yayın yapan yerel 23 Şubat Gazetesi'nin sahibi Kasım TIRPANCI gözaltına alındı.
* Bursa Emniyet Müdürlüğü`nce düzenlenen "Son Kredi" operasyonunda, halen Kartal Cezaevi`nde tutuklu bulunan Cavit Çağlar`a ait olduğu bilinen Olay Medya Grubu`nun Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Üyesi Engin ÖZPINAR ve Müessese Müdürü Mehmet Ali İNAN ile Olay Gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Erol BİLENSER de gözaltına alındı.
* Akit Gazetesi yazarı Ahmet VAROL ile Haksöz Dergisi`nin yazarları Hamza TÜRKMEN ve Rıdvan KAYA, İsrail Başbakanı Şaron`un geçtiğimiz ay Türkiye`ye gerçekleştirdiği ziyareti protesto için "Kanunsuz eyleme çağrı yaptıkları" gerekçesiyle gözlem altına alındı. Ortadoğu`da yaşanan çatışmalar nedeniyle Eresin Otel ve Özgür-Der merkezinde İsrail`i protesto amacıyla yapılan basın toplantılarına katılan Akit Gazetesi yazarı Ahmet Varol ile aylık Haksöz Dergisi'nin yazarları buralarda konuşma yapmışlardı.
* Evrensel Gazetesi muhabiri Yusuf Ziya ÖZIŞIK, gösteri yapmak isteyen esnaf eylemini izlemek için gittiği Eyüp'te, şüpheli şahıs olduğu gerekçesiyle gözaltına alındı. Özışık, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şubesi'ne götürüldü.
* Yedinci Gündem Gazetesi'nin 8 çalışanı matbaaya giderken matrisler ile birlikte gözaltına alınarak bir süre Bakırköy Emniyet Amirliği'nde tutuldular.
SALDIRI
* Eskişehir Çağdaş Gazeteciler Derneği'ne, bombalı saldırıda bulunuldu. Kimliği meçhul kişi ya da kişiler, gazetecilerin ödül töreninde olmasını fırsat bilerek, İçbatı Anadolu Çağdaş Gazeteciler Derneği girişine zaman ayarlı, parça tesirli bomba bıraktı. Bomba, büyük bir gürültüyle patladı. Patlama sırasında dernekte kimsenin bulunmaması sebebiyle, olayda yaralanan ve ölen olmadı. Dernek kapısı ve camlarının kırılması sonucu maddî zarar oluştu.
* Çanakkale'de yayınlanan yerel OLAY Gazetesi'nin Genel Yayın Müdürü İlhan Kaya, eşiyle birlikte evine giderken kimliği belirsiz bir kişinin sopalı saldırısı sonucu yaralandı. Kaya, Çanakkale Devlet Hastanesi'nde kaldırılarak ayakta tedavi edildi. Gazeteciye saldıran kişi henüz yakalanamadı.
* Batman'da yayınlanan İLERİ Gazetesi'nin Genel Yayın Yönetmeni Kerem Korkmaz, gazete bürosunda iki kişinin saldırısına uğradı.
* "Buffalo Operasyonu" zanlılarından İsmail Mert'in DGM'ye getirilişi sırasında, görüntü almak isteyen ANADOLU AJANSI Foto Muhabiri Selfet Güner saldırıya uğradı. Güner'in dudağını patladı ve ekipmanı kırıldı.
* Milliyet, Radikal ve Posta gazeteleri merkezlerinin de bulunduğu Doğan Medya Center'a (DMC) 17 Şubat tarihinde sayıları ve kimlikleri henüz belirlenemeyen kişiler tarafından hareket halindeki bir otomobilden silahlı saldırı düzenlendi. Üst üste beş el ateş eden saldırganlar kaçarken, kurşunlardan ikisi binaya isabet etti. Saldırıda şans eseri ölen, ya da yaralanan olmadı.
* Kızılay'daki Metro İstasyonu'nda Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği bir etkinliği izleyen gazeteciler, özel güvenlik elemanlarınca tartaklandı. MİLLİYET Gazetesi muhabiri Behzat MİSER'in fotoğraf makinesi kırılırken, SHOW TV'den Kıvanç GÜRBÜZ ve Erdal İVGİN de polisin araya girmesiyle dayaktan son anda kurtuldu.
* Isparta'da yayınlanan yerel AKDENİZ Gazetesi muhabiri Muhsin TUFAN, 2 Şubat günü adliye koridorunda eski Belediye Başkanı Mehmet Aybatılı tarafından tartaklanarak, hakarete uğradı. Ayrıca muhabirin dijital fotoğraf makinesi elinden zorla alınarak içindeki pozlar silindi.
* İskenderun'da haftalık yayınlanan Son Haber Gazetesi'nin Genel Yayın Yönetmeni Hamit SAÇAR, bürosunda saldırıya uğradı.
* Görevlendirildiği bir haber için İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Gayrettepe Asayiş Büro Amirliği'ne gelen TGRT polis muhabiri Ertuğrul ERBAŞ, polislerle arasında çıkan bir tartışma yüzünden kapıda görevli polisler tarafından dövüldü. ERBAŞ, görevli diğer polislerin araya girmesiyle saldırganların elinden kurtuldu. Asıl ilginç olan ise polislerin özrü kabahatinden büyük savunmalarıydı. Polisler "Erbaş'ın gazeteci olduğunu sonradan fark ettiklerini" ifade ettiler.
* Bayram tatili sebebiyle memleketlerine gitmek üzere bilet alan yolcuları 3 saat bekleterek mağdur eden Tatlıses Turizm görevlileri, olayı görüntülemeye çalışan CHA kameramanına saldırdılar.
* Alarko Holding'in Gebze'deki, "klima ve ısıtıcı" fabrikasının açılış töreninde, gazeteciler ile MHP'liler arasında, tesisin protokol girişinde arbede yaşandı. Gazetecilerle partililer arasında başlayan arbedede başından yaralanan Kanal D Muhabiri Bülent YILMAZ, jandarma ambulansıyla hastaneye kaldırıldı.
* Ankara'da esnafın tepkilerini göstermek amacıyla düzenlediği mitingde bir grup, televizyonların yayın araçları ve gazetecilere saldırdı. Çok sayıda canlı yayın aracının tahrip edildiği bu saldırıda Kanal D muhabiri Metin KAYIHAN ile kameramanlar Emrah OZAN ve Adem GÜMÜŞ'ün de aralarında bulunduğu bazı gazeteciler yaralandı
* Akit Gazetesi Muhabiri Kenan KIRAN bir haberleilgili olarak olay mahallinde fotoğraf çekerken binanın güvenlik görevlileri tarafından saldırıya uğradı ve fotoğraf makinesine el konulmak istendi. Saldırganlardan birinin yumruk darbeleriyle dudağı yarılan Kıran üç gün iş göremez raporu aldı.
* Antalya`nın Manavgat İlçesi`nde yayın yapan yerel Klas TV`nin binasına, silahlı saldırıda bulunuldu. Saldırıda televizyon binasının camları kırıldı. Yaralananın olmadığı saldırı sırasında, televizyonun sahibi Cengizhan DEMİRKAYA, kameraman Emin YEŞİL ve yayın masası sorumlusu Mehmet ÇUBUKÇU binada bulunmaktaydı.
* Antalya'daki orman talanı operasyonunda gözaltına alınan 13 kişinin adliyeye sevki sırasında sanık yakınları gazetecilere saldırdı. DHA'dan Teslime TOSUN'un dişi kırıldı. Bazı gazetecilerin de fotoğraf makineleri parçalandı.
* Adana'da, bir grup kooperatif üyesinin basın açıklaması sırasında, olayı izleyen basın mensuplarına silah, kalas ve sopalarla saldırıda bulunuldu. Kanal A kameramanı Yücel BAYLUK başından yaralandı, kameramanlar Aydın GÜÇLÜ ve Ahmet AKGÜN tartaklandı,
* Sakarya'da yayın yapan yerel Kanal 54 televizyonu stüdyosu, yayınladığı bir tartışma programı sırasında, 25 kişilik bir grup tarafından basıldı. Olayda bazı kişiler yaralandı.
* Ankara'da Polis eşlerinin bir gösterisi izleyen CHA muhabiri Ziya YILDIRIM Yenimahalle Emniyet Amiri Özer Biçer tarafından önce hakarete uğradı, daha sonra darp edilerek kelepçelendi.
* Çarşamba TV Genel Yönetmeni Faruk TAK, Kameraman Yaşar KARAMAN, Muhabir Umut HIZAL bir haber için gittikleri olay mahallinde saldırıya uğradı. Tüfekle ölümle tehdit edilen gazetecilerin kameraları da gasp edildi. Tokat'ın Niksar İlçesi'nde, Yeşil Niksar Gazetesi'nin sahibi Cemalettin BİLGİN'in aracına kimliği tespit edilemeyen kişilerce silahlı saldırıda bulunuldu. Aracın benzin deposuna 9 ve bagaj kısmına 7 merminin isabet ettiği bildirilen saldırıda can kaybı olmadığı, araçta maddi hasar meydana geldiği bildirildi.
* Avcılar'da yayınlanan günlük Manşet Gazetesi'nin muhabiri Muhlis POLAT, belediyenin 2001 yılı faaliyet raporunun onaylanması nedeniyle Belediye Meclisi üyelerine verilen yemekte Başkanın resmini çekmek istemesi üzerine Mustafa Değirmenci'nin kendisine saldırdığını ve fotoğraf makinesini kırdığını iddia etti.
* Bağcılar Belediyesi tarafından düzenlenen ve Yeni Şafak Gazetesi yazarı Nazlı Ilıcak ile MHP Milletvekili Ahmet Çakar'ın konuşmacı olarak katıldıkları bir toplantıda, dışarıdan gelen ve ülkücü oldukları iddia edilen bir grup ILICAK'a ve muhabirlere saldırdı. Yöremiz Gazetesi muhabiri M. Ülkü AYDIN saldırı neticesinde yaralandı, gözlük ve fotoğraf makinesi kırıldı.
* Iğdır'da yayınlanan Dilucu Gazetesi'nde "Tarım İl Müdürlüğü'nde yapılan yolsuzluk"la ilgili habere yer verilmesi üzerine, gazetenin sahipleri Akay AKTAŞ ve Alpaslan ŞİFTAŞ ile Anadolu Ajansı Iğdır muhabiri Aydın DENİZ Tarım İl Müdürlüğü eski çalışanları tarafından bıçaklı saldırıya uğradı. Yaralı gazeteciler hastaneye kaldırıldı.
* İzmir´in Çiğli İlçesi´nde İşçi Gazetesi adlı yayın organının bulunduğu binaya 24 Ağustos Cuma günü bomba atıldı. Gazete binasının camları ile kepengi hasar görürken, olayda ölen ya da yaralanan olmadı.
* Kahramanmaraşspor ile Mardinspor arasında yapılan maç sonrasında, gazeteci İsmet YILMAZ, bir futbolcunun kafa ile vurması sonucu beyin travması geçirerek hastaneye yoğun bakıma kaldırıldı.
* Milliyet gazetesi spor yazarı Mehmet TAN, 3 Kasım'da, Trabzon'un Bahçecik Mahallesi'ndeki evinin önünde silahlı saldırıya uğradı. Tan, kendini yere atarak kurtulurken, kurşunlardan birinin apartmanın giriş kapısının duvarına, diğerinin ise 20 metre uzaklıkta park halinde bulunan otomobilin sağ kapısına isabet ettiği belirtildi. Gazeteci Tan'ın saldırıya uğraması, meslektaşları tarafından Trabzon'da yürüyüşle protesto edildi.
* Yerel Hürbakış Gazetesi muhabiri Hüsamettin ERBAŞ Esenyurt Belediyesi Personel Müdürü Mustafa Karaman'ın saldırısına uğradı. Erbaş Adli Tıp'tan 17 gün "çalışamaz raporu" aldı.
* İzmir'in Konak ilçesinde, 2 Kasım'da, bir barda meydana gelen olayda, DYP Genel Başkanı Tansu Çiller'in oğlu Mert Çiller'in, tartıştığı Yeni Asır Gazetesi magazin muhabiri Yusuf ÇINAR'ı kadehle yüzünden yaraladığı iddia edildi.
* Kilis Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ahmet BARUTÇU'ya ait Kent Gazetesi ve matbaasına kimliği belirlenemeyen bir kişi tarafından silahla tarandı. Olay yeri inceleme ekibi ise incelemeleri sonucu 6 adet boş kovan buldu.
Tehdit
* Radikal Gazetesi'nin 17 Ekim 2001 tarihli sayısında "Susurluk Örtbas" başlıklı haberin yayımlanması üzerine Bağımsız Milletvekili Mehmet Ağar'ın, haberi kaleme alan Adnan KESKİN'i arayarak tehdit ettiği iddiası, iletişim özgürlüğünü açısından geçtiğimiz ayın önemli konularından biriydi.
* Televizyon programcısı Tayfun TALİPOĞLU Karabük Kardemir'de yaptığı bir haber programı sırasında Özçelik-İş Sendikası Genel Başkanı Feridun Tankut'un kendisini "Karabük'ü terk et yoksa sonun kötü olacak" şeklinde tehdit ettiğini açıkladı.
Engelleme
* Günlük Evrensel Gazetesi'nin yayın hayatına başladığı 23 Temmuz'da, Olağanüstü Hal Valiliği'nin kararıyla Diyarbakır, Tunceli, Hakkari ve Şırnak illerinde dağıtımı yasaklandı. Bölgede OHAL uygulamasının sürdüğü 1984 yılından bu yana yasaklanan yayın sayısı 27'ye yükseldi. Yasağı protesto eden ve bunun sansür olduğunu savunan Basın Konseyi uygulamaya son verilmesi konusunda yetkilileri uyardı.
* 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in Yargıtay Konferans Salonu'nda verdiği "devlet reformu" konulu konferansı izlemeye giden Akit Gazetesi muhabiri Rabia SOYLU "başörtülü" olduğu gerekçesiyle güvenlik görevlilerince zorla salondan çıkarıldı.
* 31 Ekim'de, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü, "Gün Radyo"ya ait cihazlara "telsiz haberleşmesini engellediği" gerekçesiyle el koydu. İçişleri Bakanı ve RTÜK nezdindeki girişimlerden sonuç alamayan radyo sahibi Nevzat Bingöl, 12 Kasım'da Ankara 6. Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Bingöl, "Yaklaşık altı aydır yayındayız. Kapatılma nedeni telsiz haberleşmesini engellemek değil, Kürtçe yayındır. Hakkımızı sonuna kadar arayacağız" dedi.
* Yusufeli Kaymakamı Arslan Yurt, BBC televizyonunda gösterilmek üzere hazırlanan belgesel için çekim yapmak üzere ilçeye gelen ekibe "İçişleri Bakanlığı'ndan almadıkları" gerekçesiyle çekim yaptırmadı.
* Milliyet Gazetesi ekonomi muhabiri Nedim ŞENER, bir haber için gittiği Lice'ye sokulmadı.
* Şişli Asliye Ceza Mahkemesi üç ayda bir yayımlanan fikir dergisi İdea Politika'nın İnternet'te www.ideapolitika.com adresinde yayımlanan sitesinin yayınının durdurulmasına karar verdi. Derginin Bahar, Yaz ve Güz Sayılarında yer alan 6 yazı nedeniyle, 2001'de Genelkurmay'ın suç duyurusu üzerine Adalet Bakanlığı izniyle, İdea Politika dergisi aleyhine soruşturma açılmıştı. (NM)