"Bu ülkede kaç çocuk risk altında?"sorusuna uzmanların cevabı: Ülkedeki çocuk nüfusunun tamamı.
20 sivil toplum kuruluşunun katılımıyla "Çocuk İhmal ve İstismarını Önleme Platformu" yarının (20 Kasım 2007) "Çocuk Hakları Günü" olması dolayısıyla İstanbul Barosu'nda toplantı yaptı.
Platform adına İstanbul Barosu'ndan avukat Seda Akço "İhmal, istismar, taciz olayları kişilerin değil devletin eksikliğinden kaynaklanıyor, kişilerin cezalandırılmasıyla değil, devletin bütün çocuklara yönelik yaklaşım oluşturmasıyla önlenir" dedi.
Akço: Sorun ortaya çıkmadan, risk doğmadan önlenmeli
Akço konuşmasına 17 aylıkken tecavüze maruz kalan bebek ve arabada kilitli kalarak yaşamını yitiren çocuk olaylarını örnek vererek başladı.
"Devletin eksikliği söz konusu" diyen Akço, çocukların risklere açık yaşadığını söyledi: Bu risklerin ardında yatanlarsa şöyle:
- Devletin çocuklara yönelik yükümlülüklerini yerine getirirken izlediği yetersiz politikalar.
- İşsizlik, savaş, göç, azınlık gruplarına mensup olmak gibi yapısal eşitsizlikler, şiddetin meşrulaştırılması, öldürme hakkı veren töreler, özlü sözler ile pekiştirilen kültürel normlar, geleneksel çocuk yetiştirme tutumları, cinsellik, şiddet içeren, çocukları tüketimin objesi haline getiren, cinsel objeleştiren, topluma tehditmiş gibi gösterip ön yargı oluşturan yayınlar.
- Çocuğa bakıp, onu hayata hazırlamak yükümlülüğünü temelde aile tartışırken bu yükümlülüğü desteklemesi ve kolaylaştırması gereken devletin bunu değerlendirmekte yetersiz kalması.
Akço, acil telefon hattı, danışma merkezleri, aile destek hizmetleri, gelir güvencesi, istismara duyarlı yaklaşım, uzman ve yeterli personel gibi önleme mekanizması öğeleriyle korunabileceklerini ancak bu öğelerin işlemesi için önce devletin çocukla muhtaç olduğu andan itibaren değil doğduğu andan itibaren ilişki kurması gerektiğini söyledi.
"Devletin bütün çocukları kapsayacak politikası olmak zorunda"
Gündemde olan, operasyon, savaş gibi kavramlarla şiddet ortamından çocukların nasıl etkilendiğini sorduğumu z Akço'nun cevabı şöyle:
"Böyle bir ortamın kendisi riskli zaten. Mayınlara basarak ölüyor, yaralanıyorlar. Devlet bu mayınlardan zarar görmelerini engelleyecek çalışma yapmıyorsa ortada kamusal bir ihmal vardır. Sadece silahlardan etkilenmiyorlar, eğitim ya da sağlık haklarından mahrum kalıyorlar. Devlet yaşayabilecekleri travmayı öngörüp plan yapıyor mu?"
Toplantıya Yüksek Öğrenimde Rehberliği Tanıtma ve Destekleme Vakfı'ndan Sevgi Özkan, Türk Psikologlar Derneği Başkanı Ayla Dönmez, Şişli Belediye Başkan Yardımcısı Kahraman Eroğlu, Çocuk ve İlkgençlik Kültürü ve Edebiyatı Araştırmacıları Derneği'nden Necdet Neydim, uzman psikolog Alper Aksoy ve Başak Sanat Kültür Vakfı'ndan Şahhanım Kanat katıldı.
Platform çocuk istismarı haberi yaparken çocuğu bir daha istismar eden medya için de çeşitli çalışmalar düzenleyecek. Milletvekilleriyle de görüşecek olan platform ayrıca "Ne taciz ne değil?" gibi tartışmaların önüne geçmek için de sosyal reklamlar hazırlıyor. (EZÖ/NZ)
Çocuk İhmal ve İstismarını Önleme Platformu'nun bileşenleri şöyle:
Adli Tıp Uzmanları Derneği, Başak Kültür ve Sanat Vakfı, Çocuk Akıl Sağlığı Derneği, Çocuk Vakfı, Çocuk ve İlkgençlik Kültürü ve Edebiyatı Araştırmaları Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, İstanbul Çocuk Hakları Komitesi, İstanbul Tabip Odası, İstanbul Barosu Çocuk Hakları Merkezi, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği, Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı, Türkiye Korunmaya Muhtaç Çocuklar Vakfı, Türk Psikologlar Derneği, Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği, Türk Reklamcılar Derneği, Umut Çocukları Derneği, Yüksek Öğrenimde Rehberliği Tanıtma ve Destekleme Vakfı, Yeniden Sağlık ve Eğitim Derneği, Boyut Yayın Grubu.