Sendikanın başkanı Cem Dinç, dün (24 Haziran) eski Eminönü Kaymakamlığı'nda gerçekleşen görüşmede, tersanelerdeki çalışma koşullarını anlattıklarını, Tuzla Tersaneler Bölgesi İzleme ve İnceleme Komisyonu'nun raporunu, şimdiye dek ölen işçilerin listesini ve çözüm önerilerini DDK'ye ilettiklerini bianet'e söyledi.
Görüşmeye sendikanın genel sekreteri Kamber Saygılı ve başkan vekili Hakkı Demiral da katıldı. Dinç, DDK üyelerinin tersanelerle ilgili bütün taraflarla görüşüldüğü bilgisini verdiğini aktardı.
Dinç: Hükümetin paketi çözüm getirmiyor
Dinç, Başbakan Erdoğan'ın tersane ve denizcilik işverenleri ve Türkiye Liman, Dok, Gemi Sanayi İşçileri Sendikası'yla (DOK GEMİ-İŞ) yaptığı görüşmeden sonra Başbakanlık'ın açıkladığı "paket"in çözüm olmadığını söyledi.
Erdoğan bu görüşmeye LİMTER-İŞ'i davet etmemişti.
Dinç "Başbakanlık 'eğitimsiz işçiler' diyerek tersane patronlarını güçlendiriyor, kuralsızlığa devam edin demek istiyor. Sektörel bölge ilanı, ruhsatların kolaylaştırılması, vergilerin düşürülmesi gibi adımlar hep tersane patronlarının işine yarıyor. İşçilerin çalışma koşullarıyla, taşeronluk sistemiyle ilgili kararları yok" diye konuştu.
Dinç yasal düzeyde yapılması gerekenlerin bambaşka olduğunu söyledi.
- İş Yasası'ndaki işçi sağlığı ve iş güvenliğinin eksiksiz uygulanması, Ağır ve Tehlikeli İşkolları Yönetmeliği'nin uygulanması gerekiyor.
- Yasaya göre taşerona asıl iş verilmez, ancak uzmanlık gerektiren ve geçici işler verilebilir. Tuzla'da asıl işler veriliyor.
- Sendikalaşmanın önündeki engellerin kaldırılması gerek. Oysa Tuzla'da Limter-İş söz konusu olduğunda tersane patronları buna işçileri işten atarak yanıt veriyorlar.
"Geçen her an ölüm, yaralanma demek"
Dinç'e göre denetimler yeterli düzeye ulaşmış, sorun kamuoyunda yeterince görünür olmuş durumda. "Sorun ortada, çözüm belli. Hayata geçirmek gerek" diyor. "Yoksa geçen her an yeni işçi ölümleri, yaralanmaları demek."
LİMTER-İŞ'in tutabildiği kayıtlara göre, Tuzla tersanelerinde bu yıl içinde 13, bugüne kadar toplam 98 işçi öldü. (TK/NZ)