Derneğin Başkan Yardımcısı Figen Cancar, devletin çölyak hastalarına sırt çevirdiğinden yakınarak, "Devlet hastaların aldığı ürünler için SSK'liyse 2,5 YTL, Emekli Sandığı'na bağlıysa 5 YTL yardımda bulunuyor. Bu, ithal ürünlerin fiyatını göz önünde bulundurursak, oldukça düşük bir rakam" dedi.
Çölyak hastalarının özel yiyecekler tüketmesi gerekiyor. Zira, buğday, arpa, yulaf, çavdar gibi tahılların içinde bulunan, gluten adlı proteine karşı ince bağırsakları ömür boyu sürecek bir hassasiyet gösteriyor.
Çölyaklı hastalar gluten içeren yiyecekler yediklerinde, bağışıklık sistemleri bunu ince bağırsaklara zarar vererek yanıtlıyor.
Yerli firmalar çölyak hastaları için ürün üretmeli
Cancar, Türkiye'nin her tarafından arayan hastalara glutensiz gıda ulaştırmak için dernek bünyesinde satış gerçekleştirdiklerini belirterek, bu ürünler arasında; güllaç, un, makarna, hamburger ekmeği, bisküvi,kraker, pizza, gofret, mısır irmiği gibi gıdalar bulunduğunu kaydetti.
Ayrıca her çölyak hastasının her türlü vitamini kullanamadığını, glutensiz vitamin temin ettiklerini ve hastalara yönelik çölyak testi yaptıklarını da sözlerine ekledi.
Çölyak testlerinin biyopsi sonucuna göre netleştiğini söyleyen Cancar, " Türkiye'de çölyaklılara yönelik gıda üreten iki firma var. Biri bisküvi, biri un üretiyor. Ankara'da ve İstanbul'da halk ekmek fabrikaları ekmek de üretiyor ama, hiçbir hasta memnun değil. Amacımız yerli firmaların bu hastalara yönelik ürünler yapmasını sağlamak" dedi.
"Amacımız destek vermek"
Cancar, Türkiye'deki çölyak hastası sayısının azımsanmayacak kadar fazla olduğunu belirterek, "Biz dernek olarak hastaları bir araya toplamak, onları yiyecekler açısından bilinçlendirmek ve yalnız olmadıklarını hissettirmek için dernek kurduk. Türkiye çapında çalışıyoruz, sağlık kongre ve fuarlarına katılıyoruz. Ne kadar çok hastaya ulaşırsak, onların yaşamlarını kolaylaştırmak daha çabuk olur" dedi.
Cancar, "Çölyak hastası olup da bize ulaşmak isteyenler, 0232- 469 45 35 numaralı telefondan bize ulaşabilirler, biz onlara her türlü desteği sunmaya hazırız" dedi.
Çölyak hastalığı nedir?
* Çölyak hastalığı, buğday, arpa, yulaf, çavdar gibi tahılların içinde bulunan gluten ismi verilen proteine karşı ince bağırsağın ömür boyu sürecek bir hassasiyet göstermesi olarak tanımlanıyor.
* Çölyaklı hastalar gluten içeren yiyecekler yediklerinde, bağışıklık sistemleri bunu ince bağırsaklara zarar vererek yanıtlıyor. Özellikle çok küçük ve parmak şekline benzeyen villus olarak adlandırılan ince bağırsaktaki emilimi sağlayan yapılar kaybolur.
* Yiyeceklerdeki besinler bu villuslardan geçerek kan dolaşımı içine emiliyor. Villuslar olmadan kişi, ne kadar yiyecek yerse yesin, beslenemez.
* Vücudun kendi bağışıklık sistemine zarar vermesinden dolayı, çölyak hastalığı bir oto-immün sistem rahatsızlığı olarak düşünülüyor. Bununla birlikte, yiyeceklerin emilememesinden dolayı sindirim rahatsızlığı olarak da sınıflandırılabiliyor.
* Çölyak hastalığı genetik bir hastalık; yani ailevi kalıtım söz konusu. Bazen hastalık bir ameliyat, çocuk doğumu, hamilelik, viral enfeksiyon ya da şiddetli duygusal stresten sonra tetiklenebildiği gibi, ilk seferde de aktif olabiliyor. Hastalık yaşamın herhangi bölümünde ortaya çıkabiliyor. Çölyak kimi kişilerde çocukluk, kimilerinde ergenlik, kimilerindeyse orta yaş grubunda ortaya çıkabiliyor. (UB/TK)