İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) çocuk işçiliğinin önlenmesini istedi.
İSİG dün akşam 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği İle Mücadele Günü vesilesiyle Galatasaray Lisesi önünde basın açıklaması yaptı.
Açıklamada, 2013’te yaşamını yitiren 1235 işçinin 59’u, 2014 yılının ilk dört ayında yaşamını yitiren 396 işçinin 17’sinin çocuk işçi olduğuna dikkat çekildi.
“Can veren her 20 işçiden birisi yoksulluktan dolayı çalışan çocuk işçilerdir.
“Oysa SGK’nın son açıklanan verileri olan 2012 istatistiklerine baktığımızda sadece 15-17 yaş grubunda bir genç işçinin hayatını kaybettiği belirtilmiştir.
“Bu söylemler ve uygulamalar devletin çocuk işçiliğini hasıraltı etme çabasının en çıplak göstergesidir.”
Gerçeğin özeti
Çocuk işçiliğinin yaz aylarında daha da arttığı vurgulanarak çocukların güvencesiz çalışmanın en önemli kaynağı olarak görüldüğü ifade edildi.
“Çocuk işçilik kapitalizmin işçi sınıfında açtığı kanayan yaradır.
"13 yaşındaki kimya işçisi Ahmet Yıldız'ın plastik enjeksiyon makinesine sıkışarak can vermesi, hastaneye trafik kazası geçirdi diye getirilmesi ve işverenine açılan davada 30 bin 40 TL ceza verilmesi, bunun 24 taksite bölünmesi Türkiye'de çocuk işçiliği gerçeğinin özetidir.”
Sermayenin raporları
Esenyurt'ta çalışırken gerilim hattına kapılarak hayatını kaybeden Eren Eroğlu'nun babası Erdinç Eroğlu da yaptığı konuşmada yasal mevzuatları dahi yerine getirmeyen sermayedarları koruyan ve işçi aleyhine rapor hazırlayanları deşifre edeceklerini söyledi.
Eroğlu iş cinayetleriyle ilgili duyarlılık ve mücadele çağrısı da yaptı.
İş müfettişi Şeref Özcan da kendi arkadaşlarının da denetleme sırasında yaşamını kaybettiğini anlatarak iş müfettişlerinin içinde bulunduğu risklerin de işçilerle benzer olduğunu belirtti. (YY)