İnsan Hakları Derneği Adana Şubesi Çocuk Hakları Komisyonu çocuk işçiliği sorunuyla mücadele etmek için öneriler getirdi.
“Sorunu ortadan kaldıracak politika ve programlar için bilgi sağlamak amacıyla, kapsamlı bir ulusal çocuk işçiliği araştırması yapılmalıdır.”
TIKLAYIN - ÇOCUK İŞÇİLER: POLİTİKASIZLIĞIN MAĞDURLARI
Mevsimlik işler
Komisyon Uluslararası Çalışma Örgütü’nün yayınladığı araştırmaya göre, rızaları dışında çalıştırılan işçilerin en az beş milyonunu 18 yaşın altındaki çocukların oluşturduğunu hatırlattı.
“Çocuk işçiliğin ana istihdam alanını tarım ve inşaat gibi mevsimlik işler oluştururken, tarım sektöründe toplayıcılık başta olmak üzere birçok işi yüklenen çocuk işçilerden özellikle kız çocukları sektörün görünmez gücünü oluşturmakta ve daha fazla yıpranmaktadır.”
TIKLAYIN - ÇOCUK İŞÇILIĞINDE #3MAYMUNUOYNAMA
“Devlet sorunu gizliyor”
Çalıştırılan çocuk işçilerin kayıtsız ve sigorta güvencesiz olduğunun ve devletin rakamlarının gerçeği yansıtmadığının altı çizildi.
4+4+4 eğitim sisteminin çocukların işçileştirilmesinde önemli payı olduğunun belirtildiği açıklamada çocukların öldüğü iş cinayetlerine de dikkat çekildi.
TIKLAYIN - İSİG: BEŞ AYDA EN AZ 18 ÇOCUK İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ
Öneriler
Komisyonun çocuk işçiliği sorununa dair çözümün yapısal bir değişimden geçtiğini ve toplumsal düzeyde farkındalık yaratılması gerektiğini belirtti.
“Nihai hedef, çocukların iyi ve korunaklı ortamlarda çalışmaları değil, çocukluklarını yaşayabilecekleri bir ortamda yetişmelerini sağlamak olmalı.”
TIKLAYIN - TOPLAM ÇOCUK NÜFUSUNUN YÜZDE 5,9'U ÇOCUK İŞÇİ
Eğitime katmak için…
Komisyon halihazırda çalıştıkları için eğitim hakkını kullanamayan çocukların durumunu iyileştirmek yönünde atılması gereken adımları da sıraladı…
*Çocuk işçiliğinin çocuk üzerindeki zararlı etkileri hakkında kamunun farkındalığı artırılmalı;
*Çocukların ucuz işgücü olarak sömürülmesini önlemek için tarım sektörü daha iyi düzenlenmeli;
*Sokakta yaşayan çocukların sayısını azaltmak için şehir meclislerine destek verilmeli;
*Okula dönen çocuk işçilerin ihtiyaçlarını karşılamak için esnek bir müfredat uygulanmalı;
*Artan erişime uygun olarak okul ve derslik sayısı artırılmalı;
*Eğitim kalitesini iyileştirmek için daha fazla finansman sağlanmalı;
*Çocuk işçiliğini kolayca kabullenen ailevi ve kültürel geleneklere müdahale edilmelidir. (YY)