Bu önerilerinden birisi şöyle:
"Devlet, çocuklara yönelik her türlü şiddet eylemini ortadan kaldıracak önlemlerin bir devlet politikası olarak uygulanmasını sağlamalıdır. Bu alana yönelik bir bütçe oluşturulmalı, söz konusu bütçenin etki ve sonuçlan görünür kılınmalıdır"
"Tecavüz ve ensest tabuların yıkılmasıyla sağlanmalı"
Başbakanlığın yayınlandığı genelge, çocuğa karşı şiddetin önlenmesi kapsamında sağlık, eğitim, aile, toplum ve hukuk alanlarında bir dizi uygulama getiriyor.
"Tecavüz ve ensest gibi konular ciddi sorunlar arasında yer almasına rağmen hala bunların tabu sayılmasıyla mücadele edilerek, cinsel şiddet türleri, nedenleri, önleme yolları konusunda halkın bilinçlendirilmesine yönelik çalışmalar yapılmalıdır" denilen genelgede çocuğa yönelik şiddetle ilgili bilgilendirici spot eğitim filmlerinin görsel medyada sık aralıklarla gösterilmesinin sağlanması uygulaması yer alıyor.
Genelgede sağlık kuruluşlarına başvuran şiddet mağduru çocuklara sunulacak koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmetlerinin planlanırken, tüm sağlık kurumlarında hizmet sunucu olan hekim ve hemşire gibi sağlık çalışanlarının yanı sıra çocuğa yönelik şiddeti tanıma, tespit etme ve bildirim konusunda eğitilmiş sosyal hizmet uzmanı ve psikologların yer alacağı bir modelin oluşturulması öngörülüyor.
"2006-2010 Çocuğa Yönelik Şiddetin Önlenmesi Eylem Planı"
"Çocuğa yönelik şiddetin önlenebilmesi için sorunun temeline inilerek, ekonomik, yasal, kurumsal, eğitsel ve kültürel alanlara yönelik olarak eş zamanlı, paralel düzenlemeler yapılmalıdır" denilen genelgede ülke çapında ilgili tüm sivil ve resmi kuruluşları kapsayacak "2006-2010 Çocuğa Yönelik Şiddetin Önlenmesi Eylem Planı" hazırlanması ve uygulamaların takip edilmesi isteniyor.
"Alo Şiddet Hattı"
Genelgede Türkiye'de aile içinde şiddete uğramış (fiziksel, ruhsal, cinsel) çocuklara yönelik hizmetlerin sunulabileceği kurumların ve acil yardım hatlarının henüz tam olarak kurumsallaştırılamadığına değiniliyor ve bu alanda alınacak önlemlerin ivedilikle işlemesi gerektiğinin altı çiziliyor.
Ülke genelinde 24 saat hizmet verecek ücretsiz "Alo Şiddet Hattı"nın oluşturulması ve bu hatlarda şiddet konusunda eğitim almış personelin görev yapması sağlanmasıysa bir başka uygulama.
Başbakanlık genelgede çocuğa yönelik şiddet konusunda ulusal bir veri tabanı bulunmaması nedeniyle Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) tek elden bu bilgileri sağlaması gerektiğini belirtiyor.
"Zorunlu eğitim on bir yıla çıkarılmalı" denilen genelgede ülke genelinde tüm çocukların yararlanması ve özellikle kız çocuklarının eğitimden yoksun kalmasının önüne geçilmesi için yasal ve toplumsal bütün önlemlerin alınması için talimat veriliyor.
Genelgenin hukuki anlamda getirdiği önlemlerden biri şöyle:
"Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun (CMK) "tanıkların dinlenmesi" başlıklı 52 inci maddesinin (3). fıkrasında çocuk mağdurların tanık olarak dinlenmeleri sırasındaki görüntü ve seslerin kayda alınmasının zorunlu olduğuna dair hükmün, "5320 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun Yürürlük ve Uygulama Şekli Hakkında Kanunun 12 inci maddesinin ikinci fıkrası" uyarınca, bu fıkranın (a) ve (b) bentlerinin 1 Temmuz 2006 tarihinde yürürlüğe gireceği yönündeki düzenleme gözetilerek anılan yasal düzenlemenin bir an önce hayata geçirilmesi için alt yapının ivedilikle oluşturulması gerekmektedir."
Genelgede sorumlu tutulan kurumlar şöyle:
Başbakanlık ve diğer ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Valilikler, Yerel Yönetimler, Diyanet İşleri Başkanlığı, Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü, Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü (KSGM), Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü (SHÇEK), Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Özel Sektör Kuruluşları ve Sendikalar.(EZÖ/AD)