Maden Mühendisleri Odası'nın çok riskli ve riskli maden bölgelerini gösteren haritası ve raporuna göre, 19 maden işçisinin öldüğü Bursa Mustafakemalpaşa da önlem alınmadığı taktirde ölümcül risk taşıyan bölgelerin içinde.
bianet'in görüştüğü Oda Başkanı Mehmet Torun, devletin bu bilgiye en az bir yıldır sahip olduğunu, dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'e bu raporu, 2009 başında elden verdiğini söyledi.
Torun'un verdiği bilgiye göre, Maden Mühendisleri Odası 2008 başında da hem Enerji Bakanlığı'na hem Çalışma Bakanlığı'na, kaza risklerini ve önlem önerilerini içeren raporlarını yolladı.
Torun "Hiçbirine yanıt alamadık" dedi.
Bursa'da Bükköy Madencilik'e ait kömür ocağının Dursunbey-Kemalpaşa havzasında olduğunu söyleyen Torun, "Bu havza çok riskli bölgeler arasında. Devlet bunu baştan beri biliyor" diye konuştu.
"Madene altı ay süre veren müfettişler de sorgulanmalı"
Oda'nın yöneticilerinden Cemalettin Sağtekin de yaklaşık 70'in üzerinde çok riskli bölgenin listesini Bakanlık'a ilettikleri bilgisini verdi.
Sağtekin, mayıs ayında Bükköy Madencilik'i denetleyen ve "eksikliklerin giderilmesi" için altı ay süre veren Çalışma Bakanlığı müfettişlerinin de 19 işçinin ölümüyle ilgili soruşturmada ifade vermesi gerektiğini söyledi; "Bu kadar riskli olduğu bilinen bir yere 'Altı ay içinde koşullarını düzelt' denemez" diye konuştu.
31 binden fazla maden işçisi ölümcül riskli bölgelerde çalışıyor
Rapor, özellikle yeraltı kömür madenciliğinin yapıldığı bölgeleri "çok riskli" ve "riskli" olarak sınıflandırıyor. Oda, dokuz çok riskli bölgede, mevcut çalışma koşullarıyla "patlama, yangın, göçük, boğulma, zehirlenme" sonucu çoklu ölümlerle sonuçlanabilecek gerçekleşebileceğini öngörüyor.
Bu bölgelerde çalışan maden işçilerinin yaklaşık sayısı toplamda 31 bin 200.
Ankara ve Tekirdağ/Edirne bölgelerindeki özel linyit madenleri ayrıca "riskli" kategorisinde. Bu da "yangın, boğulma, zehirlenme, göçük" sonucu, ölümler veya yaralanmalar anlamına geliyor.
Çok riskli bölgeler ve burada çalışan işçilerin yaklaşık sayısı şöyle:
1 - Zonguldak / Bolu Bölgesi: 12.000
2 - Ankara Bölgesi: 400
3 - Kütahya Bölgesi: 1.350
4 - Manisa Bölgesi: 10.000
5 - Karaman Bölgesi: 700
6 - Balikesir Bölgesi: 600
7 - Tekirdağ / Edirne Bölgesi: 5.000
8 - Erzurum Bölgesi: 300
9 - Amasya / Çorum / Yozgat Bölgesi: 850 (TK)