Kandil'den ve Birleşmiş Milletler'in Mahmur'daki mülteci kampından gelen barış grubu, Habur sınır kapısından geçtikten sonra, dört özel yetkili savcıya ifade vermeye başladı.
İfade verme işlemlerinde Diyarbakır, Van ve Şırnak barolarına üye 40'tan fazla avukat da hazır bulunuyor.
Fırat Haber Ajansı'nın (ANF) haberine göre, grup, Kürt sorunun çözümüne ilişkin taleplerini içeren mektupları Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Meclis Başkanlığı'na iletilmek üzere Şırnak Vali yardımcısı Abdullah Akdaş'a iletti.
Grup mektuplarında Kürt sorunun çözümü için girişimlerin devam etlemesini, siyasetin tıkanması ve hapisteki PKK lideri Abdullah Öcalan'ın çağrısı üzerine geldiklerini dile getirmiş, Öcalan'ın yol haritasının açıklanmasını, operasyonların durmasını, özgür, eşit ve birlikte yaşamayı, Kürtlerin ifade, siyaset özgürlüklerinin, özellikle Kürtçe'yle ilgili kültürel haklarının hayata geçmesini istediklerini söylemişlerdi.
Gruptakiler, Ceza Yasası'nın (TCK) "etkin pişmanlık" başlıklı 221. maddesinden yararlanmak istemediğini belirtti. Ancak NTV'deki Canlı Gaste programına telefonla katılan eski Diyartbakır Baro Başkanı Sezgin Tanrıkulu, yasanın kişiler istemediklerini söyleseler bile, yargının bu maddeyi uygulayıp barış grubundakileri serbest bırakabileceğini söyledi. Programa Diyarbakır'daki canlşı yayından katılan 199'daki barış grubunda yer alan Günlük gazetesi Yayın Koordinatörü Yüksel Genç de 10 yıl sonra konjonktürün çok farklı olduğunu, bugün Kürt sorununun artık adı telaffuz edilerek, PKK, Abdullah Öcalan faktörleriyle birlikte konuşulabildiğini söyledi.
ANF'nin haberlerine göre, İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Osman Güneş de konuyla bizzat ilgilenerek İçişleri Bakanı Beşir Atalay ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin'e sürekli olarak bilgi verdi. (TK)