13 işçinin öldüğü grizu patlamasının gerçekleştiği Balıkesir Dursunbey'deki Şentaş Madencilik, Maden Mühendisleri Odası'nın raporuna göre, "çok riskli" dokuz bölgeden biri.
Maden Mühendisleri Odası'nın sınıflandırmasına göre, "çok riskli bölge", önlem alınmadığı taktirde ölümcül risk taşıyan, "patlama, yangın, göçük, boğulma, zehirlenme" sonucu çoklu ölüm olasılığına sahip bölge demek.
Oda yetkilileri, bu raporu 2009 başında daha önce Enerji Bakanlığı'na elden verdiklerini, 2008'de de hem Enerji Bakanlığı'na hem Çalışma Bakanlığı'na, kaza risklerini ve önlem önerilerini içeren raporlarını yolladığını daha önce bianet'e anlatmışlardı.
31 binden fazla maden işçisi ölümcül riskli bölgelerde çalışıyor
Rapor, özellikle yeraltı kömür madenciliğinin yapıldığı bölgeleri "çok riskli" ve "riskli" olarak sınıflandırıyor. Oda, dokuz çok riskli bölgede, mevcut çalışma koşullarıyla "patlama, yangın, göçük, boğulma, zehirlenme" sonucu çoklu ölümlerle sonuçlanabilecek gerçekleşebileceğini öngörüyor.
Bu bölgelerde çalışan maden işçilerinin yaklaşık sayısı toplamda 31 bin 200.
Ankara ve Tekirdağ/Edirne bölgelerindeki özel linyit madenleri ayrıca "riskli" kategorisinde. Bu da "yangın, boğulma, zehirlenme, göçük" sonucu, ölümler veya yaralanmalar anlamına geliyor.
Çok riskli bölgeler ve burada çalışan işçilerin yaklaşık sayısı şöyle:
1 - Zonguldak / Bolu Bölgesi: 12.000
2 - Ankara Bölgesi: 400
3 - Kütahya Bölgesi: 1.350
4 - Manisa Bölgesi: 10.000
5 - Karaman Bölgesi: 700
6 - Balıkesir Bölgesi: 600
7 - Tekirdağ / Edirne Bölgesi: 5.000
8 - Erzurum Bölgesi: 300
9 - Amasya / Çorum / Yozgat Bölgesi: 850 (TK)