Cumhuriyet gazetesinin iki çalışanı, 1 Mayıs 2008'de gerçekleşen ve yaralanmalarına yol açan polis şiddeti nedeniyle açtıkları davada İçişleri Bakanlığı'nı 3 bin 500 TL tazminat ödemeye mahkum ettiler.
Ancak bir önceki yıl aynı eylemlerde darp edilen gazetenin diğer bir muhabiri Alper Turgut, bianet'e, 21 Nisan 2008'de Bakanlığı bin TL tazminata mahkum ettirdiyse de aradan geçen süre içerisinde kazandığı tazminatı tahsil edemediğini açıkladı.
Mahkum etti ama tazminatı ödenmiyor
Coplanan, tekme atılan ve yakın mesafeden biber gazı sıkılması nedeniyle de geçici körlük yaşayan gazeteci Turgut, tedavi gördükten sonra tazminat davası açmıştı. İstanbul 9. İdare Mahkemesi, aldığı bir kararla idarenin kusuruna vurgu yapmıştı.
2007 eylemlerinde 10'un üzerinde haberci polis şiddetine uğramıştı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Turgut dahil 38 kişinin yaptıkları şikayeti, polis şiddetini "yasal zor" olarak nitelendirerek ve "delil yetersizliğinden" söz ederek takipsizlikle sonuçlandırmıştı.
Açıkgöz ve Uslu'ya bin TL tazminat
Geçen yılki 1 Mayıs eylemlerini izlerken gazete binası önünde polislerce darp edilen gazeteci Esra Açıkgöz'ün, İçişleri Bakanlığı aleyhine açtığı 2 bin 500 TL'lik tazminat davası ise karara bağlandı. Ancak görevliler hakkında yapılan cezai işlemlerden hiçbir sonuç alınamadı.
İstanbul 1. İdare Mahkemesi, bakanlığın muhabire bin TL tazminat ödemesine karar verdi. Mahkeme, saldırılarda kolu kırılan muhabir Ali Deniz Uslu'ya da bin TL manevi tazminat ödenmesini kararlaştırdı. Ancak gerekçeli karar henüz yazılmadı.
Açıkgöz ile ilgili kararda, "1 Mayıs 2008'de gazetecilik görevini yerine getirmek amacıyla görev yapan davacının kolluk kuvvetlerince pek fena ve kötü muameleye maruz kaldığının dosya içerisinde yer alan bilgi ve belgelerden anlaşılması karşısında davalı idare elemanlarının orantısız ve ölçüsüz fiilleri nedeniyle davacının vücut ve ruh sağlığının bozulmasında hizmet kusuru bulunduğundan uğranılan manevi zararın davalı idareden başvuru tarihinden itibaren işleyen yasal faiziyle birlikte ödenmesi gerekmektedir. Davacının uğramış olduğu manevi zararın karşılanmasındaki maksadın elem ve ızdırabı kısmen de olsa hafifletmeye yönelik olup zenginleşmeye yol açmayacak şekilde belirlenmesi gerektiğinden manevi tazminatın 1.000 TL tutarının ödenmesi uygun görülmektedir" ifadesi kullanıldı.
Habercilere saldırı genelde cezasız
Gazetecilere yönelik güvenlik kuvvetlerinin kaynaklık ettiği şiddet genelde cezasız kalıyor. 23 Mart 2008'de Hakkari'nin Yüksekova İlçesi'nde bir kişinin polis kurşunuyla yaşamını yitirdiği Newroz kutlamalarını izleyen altı haberci polisin saldırısına uğramıştı. Çevik kuvvet ekiplerinin dövülmesiyle ilgili işlem yapılmadı.
Diyarbakır Başsavcılığı, 28 Mart 2004 Yerel Seçimleri gecesinde resmi üniformalı bir polisin oy sandığını değiştirdiği iddiasını araştıran dokuz habercinin ağır şekilde darp edilmesiyle ilgili olayda, dört yıl sonra tek bir polisi tespit edebildi. (EÖ)