Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) zor günler yaşamaya devam ediyor. Tutuklu vekiller, yemin krizi ve boykot kararıyla düğümlenen parlamentoda, şimdi de "devamsızlıktan kalma" tehlikesi var.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TBMM İç Tüzüğü'nün 138. maddesine dayanarak, "Yemin edilmezse devamsızlık söz konusu olur" dedi.
Beş gün yok yazılırsa vekillik düşebilir
Tüzüğün ilgili maddesine göre; "Bir milletvekili Meclis çalışmalarına özürsüz veya izinsiz olarak bir ay içinde toplam beş birleşim günü katılmazsa devamsızlığı Başkanlık Divanınca tespit edilir ve Anayasa ve Adalet Komisyonları üyelerinden kurulu Karma Komisyona gönderilir."
Daha sonra Karma Komisyon, yasama dokunulmazlığının kaldırılmasındaki hükümlere göre durumu inceler ve bir rapor hazırlar. Bu rapor, Genel Kurul'da görüşülür.
Üye tamsayısının salt çoğunluğu, milletvekilliğinin düşmesi gerektiğine karar verirse, vekilin üyeliği düşer. Milletvekili isterse, Karma Komisyon'da ve Genel Kurul'da kendisini savunabilir.
"Bugüne kadar yoklama kimseye uygulanmadı"
Madde bu şekilde olduğu için, Erdoğan'ın, "Ant içilmemesi halinde devamsızlık söz konusu olur" yönündeki açıklamaları kulislerde tedirginliğe sebep oldu.
Ancak milletvekili Hasip Kaplan (BDP) bianet'e yaptığı açıklamada, "Bugüne kadar devamsızlıktan milletvekilliği düşen kimse olmadı. Yoklama, kimseye uygulanmadı. Milletvekilliğini düşürmek kolay iş değil. Gücü yetiyorsa yapsın, sonuçları ağır olur" dedi. Hasip Kaplan ayrıca bugün 12:30'da, BDP'nin Diyabakır'da toplanacağını ve bu toplantıdan önemli kararlar çıkabileceğini de söyledi.
Cumhuriyet ve Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise, TBMM'deki makamından ayrılırken, Erdoğan'ın devamsızlıkla ilgili söylediklerine, "Öyle olur mu, bakalım" şeklinde bir karşlılık vermişti.
Anayasa'ya göre, 550 milletvekilinden 28'i eksilirse (TBMM'deki toplam milletvekili sayısının yüzde beşinin üzeri) üç ay içinde ara seçime gitmek zorunluluğu var.
Erdoğan ne demişti?
Recep Tayyip Erdoğan konuyla ilgili olarak:" Parlamento şu anda çalışıyor ve burada yemin edilmediği sürece devamsızlık söz konusudur. Buraya gelip Genel Kurula katılmak yasama çalışmalarına katılmak anlamına gelmez. İşte bakın, bugün önemli bir yasama çalışması idi ve bu yasama çalışmasında, nedir? Yok listesine girmişlerdir. (...) Siz kalkar da 'arkadaşlarımız yemin etmedikçe biz yemin etmeyeceğiz' derseniz, kendinizi kilitlersiniz. Şimdi diyorum ki 'bunu böyle dediniz, yarın eğer siz yemin etme durumunda kalırsanız bu tabloda bunu nasıl izah edeceksiniz? Bu, tükürdüğünü yalamaktır işte." (IC)