Haberin İngilizcesi için tıklayın
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Devrimci Yapı, İnşaat ve Yol İşçileri Sendikası (Dev Yapı-İş) Genel Başkanı Özgür Karabulut tutuklandı.
Karabulut, dün akşam (4 Ekim) DİSK Genel Merkezi önünden gözaltına alınmıştı.
Gaziosmanpaşa Adliyesi’nde bugün çıkarıldığı savcılıkça tutuklama talebiyle mahkemeye sevkedildi. "Görevi Yaptırmamak İçin Direnme, İş ve Çalışma Hürriyetinin İhlali, Kamu Malına Zarar Verme ve Toplantı ve Gösteri Yürüyüşlere Silah ve 23. Mad. Belirlenen Aletlerle Katılma" suçlamalarıyla Gaziosmanpaşa 1. Sulh Ceza Hakimliği'nce tutuklandı.
bianet'e konuşan avukatı Necdet Okcan, Karabulut hakkında havalimanındaki konuşmasının dışında delil olmamasına rağmen dört suçlamayla tutuklandığını belirtti. Karara itiraz edeceklerini aktardı.
"İş ve çalışma hürriyetini ihlalde 'Cebir veya tehdit kullanımı' şartı var ancak Karabulut ile ilgili böyle bir durum yok. Konuşması dışında bir delil yok. Suçlamaları dolgu olarak koyuyorlar. Hukuksuzluğu görüyorsunuz. Normalde böyle bir dosyada tutukluluk çıkması mümkün değil."
Karabulut suçlamaları reddetti
Karabulut, tutanakta yer alan Hakimlik'teki ifadesinde suçlamaları reddetti, 3. Havalimanı inşaatında olaylar olduğunu duyması üzerine 14 Eylül’de şantiyeye gittiğini anlattı.
“Bir grup işçinin bulunduğu koğuşlar bölgesine gittim ve olayın durumunu sordum. Olayların kaynağı servislerin zamanında hareket etmemesiydi. Bu durumda da işçilerin mesaisinden gidiyordu. O gün bir kısım mülki idari amiri ile işçi temsilcileri ve işveren temsilcileri görüşme ayarlamışlar. Ben bu görüşmenin son 10 dakikasına yetiştim.
“Görüşme İGA firmasının şantiye sahasındaki toplantı alanında gerçekleşti. Şifai görüşme bittikten sonra işçi temsilcileri taleplerinin karşılanmaması durumunda çalışmayacaklarını ilettiler.
“Akabinde kamp alanına geri döndük ve durumu işçilere duyuru ile ilettik. Ben olayların meydana geldiği kamp alanındayken herhangi bir yeni olay olmadı. Bahsi geçen mala zarar verme ve direnme eylemleri benden önce meydana gelmiş ve sonlanmıştı. Daha sonra dışarı çıkmamızı istediler. GBT uygulaması sonrası da şantiye dışına çıktım.”
Karabulut, hakkında soruşturma olduğunu 28 Eylül’de öğrendiğini, avukatının yakalama kararına itiraz ettiğini, itiraz sonucunu beklerken sendika binası önünde gözaltına alındığını belirtti.
Avukatlar “somut delil yok” dedi
Avukatı Necdet Okcan, Karabulut’un merdivende işçilere konuşması dışında bir olay olmadığını belirtti.
Cebir ve tehdit unsuru olmadığını, kaçma şüphesi olmadığını, eşinin sekiz aylık hamile olduğunu, tutuklamanın ölçüsüz olacağını belirterek tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmasını, aksi halde adli kontrol hükümlerinin uygulanmasını talep etti.
Avukatı Burcu Gül de Karabulut’a yönelik iddialara dair somut delil olmadığını belirtti.
Heyet, Karabulut’a “yöneltilen suçlamanın mahiyeti, suç şüphesinin varlığını gösteren somut delillerin mevcut olduğu, yasada öngörülen ceza, delillerin toplanmamış olması” gerekçeleriyle adli kontrol hükümlerinin yetersiz olacağını söyleyerek tutuklama kararı verdi.
Çerkezoğlu: Sözü sözümüzdür
Dev Yapı-İş, Twitter hesabından Karabulut’un tutuklandığını şöyle duyurdu:
“Mahkeme Genel Başkanımız Özgür Karabulut hakkında tutuklama kararı verdi. Özgür Başkan inşaat işçilerinin köleliğe karşı verdiği mücadelenin en ön safında yer aldığı için tutuklandı. Bu karar siyasidir. Hukuk kurallarının işlemediğini bir kez daha göstermiştir.”
DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da, Karabulut'un konuşmasını paylaşarak "Özgür Karabulut'un sözü sözümüzdür" dedi.
Tutuklanan Dev Yapı İş Genel Başkanı Özgür Karabulut'un sözü sözümüzdür.
— Arzu A. Çerkezoğlu (@ArzuCerkezoglu) 5 Ekim 2018
İnsanca çalışma ve yaşama talebini tutuklayamazsınız.
Milyonlarca işçinin çığlığı olarak yakanıza yapışır pic.twitter.com/uumD7XU3Hl
İşçilere yönelik konuşması
Karabulut, havalimanı işçilerine yönelik konuşmasında şunları söylemişti:
“Değerli arkadaşlar, inşaat işçisi ya toplu olarak öldüğünde gündeme geliyor ya da bugünkü gibi direndiğinizde gündeme geliyor. Bugünkü direniş ülkenin düzenidir. Bugünkü direnişiniz ülkenin Orta Çağ koşullarında çalışma koşullarında yaşadığınızın göstergesidir. Demin arkadaşımız söyledi, niye şimdi gündeme gelmiyor, diye. Niye gündeme gelmiyor? Biz örgütsüz olduğumuz için gündeme gelmiyor.
“Bugün bütün kanallarda bugünkü direnişiniz gösteriliyor. Biz örgütlü olursak, biz direnirsek değiştiremeyecek gücümüz yok. Daha önceki inşaat şantiyelerinde de oldu burada da olacak. Dün yüzümüze bakmayanlar, bugün direnişimizin karşısında işçileri karşılarına alıp görüşme gerçekleştirdiler.
“Birazdan arkadaşımız çalışma koşullarından kaynaklanan haklarımızı – bunlar onlardan istediğimiz bir şey değil, talep ettiğimiz bir şey değil, onlar bizim en doğal hakkımız, söke söke alacağız – bu taleplerimizi size söyleyecek. Bir kez daha söylüyoruz! İnşaat işçisi ya toplu olarak öldüğünde gündeme geliyor ya da bugünkü gibi direndiğinde… Siz direndiniz gündeme geldiniz, bu direnişinizi devam ettireceksiniz!”
Ne olmuştu?
36 bine yakın işçinin çalıştığı havalimanı inşaatı sık sık iş cinayetleriyle gündeme geliyordu. En son 12 Eylül Çarşamba günü 17 işçinin yaralanmasıyla sonuçlanan bir servis kazası meydana geldi. Yaşanan bu olaydan sonra son günlerde ülke gündemine oturan işçi direnişi başladı.
TIKLAYIN - 3. Havalimanı İşçilerinin Eylem Kronolojisi
14 Eylül’de direnişe başlayan işçilerden 401’i gözaltına alınmış, bu işçilerden 275'i 16 Eylül’e, geri kalan 126 işçinin 83'ü ise kademe kademe serbest bırakılmıştı. İşçilerin ifadesini almayan savcı, geri kalan 43 işçiden 28’i tutuklanması talebiyle mahkemeye çıkarılmıştı. 43 işçiden 15'inin adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakılmasını istemişti. 4 Ekim'de tutuklanan 6 işçiyle tutuklu işçi sayısı 33'e yükseldi.
İşçilerin talepleri şöyle:
* Eyleme katılan işçiler işten atılmayacak.
* Habersiz şekilde işten atılanlar işe iade edilecek.
* Servis sorunu çözülecek.
* Yatakhane, lavabo, banyo temizlikleri düzenli olarak yapılacak, tahtakurusu sorunu çözülecek
* Revir personelinin işçilerle ilgilenmesi, gerekli sağlık malzemelerinin temin edilmesi sağlanacak, işçilere dönük aşağılayıcı muamele engellenecek.
* Maaşların tamamı hesaba yatırılacak, elden maaş ödemesi yapılmayacak.
* Geçmişe dönük ödenmeyen ücretler ödenecek.
* İşçi ve formenler aynı yemekhanede yemek yiyecek
* Sorunlara sebep olan İGA yetkilileri görevden alınsın.
* Talepler basın karşısında okunacak.
* İş cinayetleri çözülecek.
* 6 aydır maaşları yatırılmayan işçilerin ödemelerinin yapılması.
* Bayram ikramiyesi verilmesi.
* Azerbaycanlı işçilerin bulunduğu ekibin başı Selim Öztürk'ün yarattığı mağduriyet dolayısıyla işten atılması.
* İşçi kıyafetlerinin verilmesi.
* Serviste geçen sürenin mesai olarak verilmesi. (BK)
* Fotoğraf: Dev Yapı-İş / Twitter