* Fotoğraf: staticflickr.
Kalkınma Bakanlığı'nın 2015 yılında "Büyük Deney Hayvanı Araştırma Altyapı" çağrısı sonucunda Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) tarafından yapımına başlanan "Büyük Deney Hayvanları Araştırma Laboratuvarı" büyük oranda tamamlandı.
28 milyon TL yatırım maliyetli projenin mayıs ayında bitirilmesi hedefleniyor.
DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar'ın "Projeyle başta tıp ve sağlık bilimleri olmak üzere; bölge için son derece değerli bilimsel bir altyapının kurulmasını öngörüyoruz," diye tanıttığı projeye karşı Dokuz Eylül Üniversitesi'nde Deney Merkezine Hayır Platformu, okul öğrencileri ve hayvan hakları aktivistleri bugün bir imza kampanyası başlattı.
Deneye Hayır Derneği'nin verilerine göre her yıl dünyada 100 milyondan fazla hayvan deneylerde işkence görüyor ve öldürülüyor.
İşkence ve ölüm
Kampanya metninde şöyle dendi:
"28 milyon TL bütçe ayrılan bu deney merkezinde, 10-25 kilo arasındaki hayvanlar deney adı altında türlü işkencelere ve en sonunda ölüme mahkum edileceklerdir.
"Hayvan deneyine alternatif birçok bilimsel yöntem ispatlanmışken, hayvanların yaşamını 'kâr' olarak gören ve bunu 'bilim' adı altında yapan şirketler, her yıl dünyada 100 milyondan fazla hayvana deneylerde işkence yapmakta ve bu hayvanların neredeyse hepsini deneylerden sonra öldürmektedir.
"Milyonlarca canlının yaşamını, deney hayvanları üzerinden para kazanan bir avuç şirketin ve bilimsel yöntemleri hiçe sayarak hayvan katletmeyi, işkenceyi tercih eden Dokuz Eylül Üniversitesi'nin eline bırakmayacağız.
"Bizler araştırma laboratuvarı adı altındaki bu işkence ve cinayet merkezine karşı bir araya gelen 'Dokuz Eylül Üniversitesinde Deney Merkezine Hayır Platformu' olarak tüm demokratik kitle örgütlerini, yaşam ve hak savunucularını, tüm türlerin özgürlüğü için mücadele etmeye ve hayvanlarla dayanışmaya çağırıyoruz."
Change.org'da yer alan kampanyaya imza vermek için tıklayın.
(TY)