*Fotoğraflar: United Auto Workers
ABD'nin Michigan eyaletine bağlı Detroit kentinde yaklaşık 13 bin otomobil işçisi, sendika ile üç otomobil üreticisinin ücret görüşmelerinde anlaşamaması üzerine bugün greve gitti.
United Auto Workers (UAW, Birleşik Oto İşçileri) sendikası üyeleri Missouri'deki General Motors montaj fabrikasında, Michigan'daki Ford fabrikasında ve Ohio'daki Stellantis Jeep fabrikasında araç üretimini durdurdu.
88 yıl sonra bir ilk
New York merkezli Associated Press'e göre, şirketlerle yapılan 4 yıllık sözleşmeler dün (Perşembe günü) saat 23:59'da sona ererken, sendikanın 88 yıllık tarihinde ilk kez üç şirkette de aynı anda greve gidildi.
Toplamda 12 buçuk milyon üyesi olan 60 sendikanın konfederasyonu olan AFL-CIO'nun başkanı Liz Shuler, "Dünyanın dört bir yanındaki işçiler bunu izliyor" dedi.
Tamamı katılmadı, bu daha başlangıç
Bu grev, daha önceki UAW müzakerelerinden çok farklı. Sendika, yeni başkanı Shawn Fain'in önderliğinde tek bir şirket yerine üç şirkete birden mücadele veriyor. Ancak şimdilik şirket fabrikalarındaki 146 bin UAW üyesinin tamamı greve katılmadı.
"EVERYWHERE WE GO
— Party for Socialism and Liberation (@pslnational) September 15, 2023
PEOPLE WANT TO KNOW"@UAW workers bringing the energy as they walk out on strike at Ford Michigan Assembly plant, one of three plants to strike tonight. pic.twitter.com/NAPLRzsB9L
Bunun yerine UAW, şirket müzakerecilerini, sendikanın dört yıl içinde yüzde 36 ücret artışı talebinden çok daha düşük olan tekliflerini yükseltmeye teşvik etmek için bir avuç fabrikayı hedef aldı. GM ve Ford yüzde 20, eski adı Fiat Chrysler olan Stellantis ise yüzde 17,5 teklif etti.
Sınırlı grevler, sendikanın 825 milyon dolarlık grev fonunun korunmasına yardımcı olacak; bu fon, tüm işçilerin greve gitmesi halinde yaklaşık 11 hafta içinde tükenecek. Ancak Fain, şirketlerin daha iyi teklifler sunmaması halinde daha fazla fabrikanın eklenebileceğini söyledi.
Şirketlerin açgözlülüğü
Fain, otomobil üreticilerinin milyarlar kazandığını ve taleplerini karşılayabileceklerini savundu. Şirketlerin, maliyetli anlaşmaların kendilerini araç fiyatlarını yükseltmeye zorlayacağı yönündeki açıklamalarıyla alay ederek, işçiliğin araç maliyetlerinin yalnızca yüzde 4 ila yüzde 5'ini oluşturduğunu söyledi.
Fain, "Zamlarımızı iki katına çıkarıp araç fiyatlarını artırmayabilirler ve yine de milyonlarca dolar kar elde edebilirler," dedi. "Sorun biz değiliz. Sorun şirketlerin açgözlülüğü."
İşçilerin talepleri
Sendika, genel ücret artışlarına ek olarak, hayat pahalılığı zamlarının geri verilmesini ve fabrika işleri için değişen ücret kademelerine son verilmesini, gleneksel tanımlanmış fayda emeklilik maaşlarının geri verilmesini, emekliler için emeklilik maaşı artışlarını ve diğer maddeleri talep ediyor.
Grevler, ABD'li işçilerin güçlerini artırdığı ve şirketlerin içten yanmalı otomobil üretiminden elektrikli araç üretimine tarihi bir geçişle karşı karşıya olduğu bir dönemde sendikanın ve Amerika'nın yerli otomobil endüstrisinin geleceğini belirleyecek gibi görünüyor.
Grevlerin uzun sürmesi halinde bayilerde araç kalmayabileceği ve fiyatlar yükselebileceği tahmin ediliyor.
(NT)