Türkiye Deri-İş Sendikası, dünyanın pek çok ülkesinde mücadele yürüten CCC (Clean Clothes Campaing-Temiz Giysi Kampanyası) ile birlikte DESA işverenin sendikanın örgütlenmesinin önünde engel çıkarması hakkında 6 Aralık'ta Düzce'de ortak basın açıklaması yaptılar. Basın açıklamasına CCC İtalya temsilcisi Deborah Lucchetti, İngiltere temsilcisi Sam Maher, Almanya temsilcisi Bettina Musiolek, Belçika temsilcisi Janmark Camaudron katıldılar.
2008 yılının Mart ayında DESA işçilerinin Deri-İş Sendikası'na üye olmasıyla işten çıkarılmalar başladı. Düzce'de 40 sendika üyesi Nisan ayında, Sefaköy fabrikasında ise Emine Arslan'ın Temmuz ayında direnişleri başladı.
Uluslararası markalara çalışan ve uluslararası anlaşmalara imza atan DESA'nın, bu sözleşmeleri ve yasaları ihlal ederek sendika üyelerini işten atması üzerine CCC'nin desteğiyle 16 Kasım 2008 tarihinden itibaren uluslararası kampanyalar başlatıldı.
Kampanyanın sonucunda 16 Haziran 2009 tarihinde DESA işvereni Yargıtay kararına göre işçileri işe almak yerine, tazminat ödemeye başladı. Sendika, direnişleri durdururken yapılan ödemelerin sendika düşmanlığını ortadan kaldırmadığını belirterek kampanyalara devam edeceklerini açıkladı. Avrupa'daki kampanyalar sürerken DESA işvereni 16 ay sonra 24 Ağustos 2009 tarihinde sendikayla bir protokol imzalandı Bu protokol gereği işveren işyerinde sendikayı tanıyarak işten atılan işçiler geri alınacaktı. İşten atılan 41 işçiden bugüne kadar 10 tanesi yeniden işe başladı.
Deri-İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Nuran Gülenç, protokolün imzalanmasından sonra geçen 3 ayı şöyle değerlendirdi. Gülenç;
- İşverenin protokolü bozulan imajını düzeltmek için kullandığı,
- İşyerinde sendikal baskıların ortadan kalmaması,
- Aksine baskıların ve tehditlerin arttığını,
- Protokolün hükümlerini kendi istediği gibi değiştirerek uyguladığını,
- İşe alınması gereken iki üyenin hala alınmadığını,
- Üye işçilerin sendika üyeliğinden istifa etmeleri için baskıların, ayrımcılığın devam ettiğini,
- İşçiyle işçinin karşı karşıya getirilmeye çalışıldığını,
- Sendika üyesi işçilerin yılbaşına kadar işten atılacağı söylentilerinin işyerinde bilinçli olarak yapıldığı,
- İşçilerin sendikalaşmasının önüne geçilmeye çalıştığını söyledi.
Basın toplantısında, CCC İtalya adına konuşan Deborah Lucchetti, İtalya'dan Düzce'ye DESA işvereninin sözünde durup durmadığını görmek için geldiklerini, DESA özelinde İtalya'da Prada'ya karşı kampanya yaptıklarını belirtti. DESA kampanyası çerçevesinde, Prada'ya 3000 tane mektup gönderildiğini söyledi.
CCC İngiltere temsilcisi Sam Maher, DESA'daki işçilerin çok pahalı çantalar ürettiğini, bu kadar yüksek değerli ürün üretiliyorken bu kadar zor koşullarda çalışıyor olmalarının kabul edilemez olduğunu söyledi. Maher, DESA'yı imzaladığı protokole uyması gerektiği konusunda uyardı.
CCC, 20 sene önce başta Avrupa'da olmak üzere 12 ülkede faaliyet gösteriyor. İnsan ve emek hakları savunucu bir grup kadının kurduğu CCC, dünya çapında 200'ü aşkın kurumla ilişkisi var. CCC'nin ana hedefi, dünyadaki tekstil ve hazır giyim sektöründeki işçilerinin yaşama koşullarının iyileşmesi ve sendikaların güçlenmesini sağlamak. (İP)