Öğrenci Kolektifleri, "üniversite harcına zam yapılmadı denip", bir dersi üçüncü kez alanlara kredi başına ödediği paranın zamlı olmasını protesto etti.
Uygulamaya göre, bir dersi üçüncü kez alan öğrenci, kredi başına ödediği paranın yüzde 50, dördüncü kez alan yüzde 100, beşinci kere ve sonrasında ise yüzde 300 zamlı ödeyecek.
Taksim Tramvay Durağı'nda, "Harç zammını yemiyoruz" pankartı arkasında bir araya gelen öğrenciler, konuya dair besteledikleri şarkıları söylediler.
Şarkılardan birinin sözleri şöyle:
"Param yok, derdim YÖK, bu sene de verecek harcım yok, polis çok, bilim yok, fermanları yaktık, geri dönüş yok."
Ardından öğrenciler para kazanmak ve harçlarını yatırmak için çalışmaları neticesinde aynı dersi üçüncü kez almaya mecbur kaldıklarını anlatan bir tiyatro gösterisi yaptı.
"Gizli zam yapıldı"
Basın açıklamasını okuyan Gökçe Çiçek Kösedağı, üniversite öğrencilerinin yüzde 70'inin derslerden kaldığını Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) "harçlara yapmış olduğu utangaç gizli zam" uygulaması ile büyük bir çoğunluğun fazladan harç parası ödeyeceğini söyledi.
"Özellikle yüksek harç ödeyen ikinci öğretim ve İngilizce eğitim verilen bölümlerde okuyan öğrenciler 2 bin liraya varan harçlarla mağdur olacak. Ayrıca okuldan atılma uygulaması kalksa da, yedinci sonunda devam etmek isteyenler yüzde 300'lere varan zamlı harcı ödemeye mecbur kalacak. Bu müjdeli haber de parası olanın faydalanacağı bir düzenleme."
Kösedağı, Bakanlar Kurulu'nun "bu yıl harçlara zam yapmadık" demesine rağmen üniversitelere verilen harçları artırma yetkisinin yüzde 20'den yüzde 30'a çıkarıldığını söyledi.
Harç parasını ödeyemediği için çalışmak zorunda kalan yüzlerce üniversiteli olduğunu söyleyen Kösedağı, "Muğla'da harcını ödemek için çalıştığı inşaattan düşüp ölen Ömer Çetin'i ne çabuk unuttuk" dedi.
"Yurt reklamı yapıyorlar, kalacak yurt yok"
Kolektif üyesi İstanbul Teknik Üniversitesi üçüncü sınıf öğrencisi Nida Kösedağı, yeni eğitim döneminde başlarken öğrencilerin harç ödemenin yanında, barınma sorununda bahsetti.
"Kredi Yurtlar Kurumu Başkanı sabah televizyonda, yurtlarda bazalı karyolalı göstererek reklam yapıyor.Ama yurtlar çok yetersiz, olanların da olanakları çok kötü; altı kişilik odalar, çalışma odaları yok. Yurtlarda giriş çıkış saatleri kadın öğrenciler için sıkıntılı.
Özellikle İstanbul dışında kadın öğrencilere yurtlardaki baskı daha da fazla. Kantinde ücretlerin düşmesi için imza atan yurttan atılabiliyor. Öğrenci evlerinde kim girdi çıktı kontrolü yapılıp bazen bu polisli baskınlara varabiliyor."
Kösedağı, bunun dışında ulaşım ve parasız eğitim eylemlerine katıldıkları için tutuklu olan arkadaşlarını örnek göstererek, üniversitelerde baskının çok fazla olduğunu söyledi.
2011-2012 yılı üniversite harçları, birinci öğretimde 71- 591TL arasında değişirken, ikinci öğretimde bu rakam 770- 4 bin 268'a çıkıyor. Bir İletişim fakültesi öğrencisi bir dönem için 284TL öderken, tıp fakültesi öğrencisi 591TL ödüyor. (NV)