Dersimliler, "tarihlerini ve kültürlerini sular altında bırakacak" altı baraj ve sekiz hidroelektrik santraline karşı cumartesi günü büyük bir miting düzenlemeye hazırlanıyor.
Miting, Munzur Aydın ve Sanatçılar Platformu, Tunceli Dernekleri Federasyonu ve Munzur Çevre Derneği'nin yanı sıra sol-sosyalist parti ve grupların, meslek örgütlerinin katılımıyla, yerel yönetimlerin desteğiyle düzenlenecek.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Tunceli temsilcisi avukat Barış Yıldırım, "12 Eylül 1980 darbesi sonrasının en büyük kitle eylemi"nin örgütlendiğini söyledi; herkesi mitinge katılmaya çağırdı.
Baraj ve santrallerin üzerine yapılması planlanan Munzur deresinin de içinde yer aldığı milli park 43'ü Munzur Vadisi'ne, 227'si Türkiye'ye endemik bitkiye ev sahipliği yapıyor. Çengel boynuzlu keçi, bezuvar isimli dağ keçisi, ur kekliği, kırmızı benekli alabalık da vadiye has türlerden.
1960'ta ortaya çıkan baraj projeleri 1987'de tamamlandı ve 1998'de yapım kararı alındı. Şu an sadece uzunçayır barajının inşası tamamlandı; Mercan hidroelektrik santrali de yapım aşamasında. Bölgedeki avukatların, projenin yapımı için alınan Bakanlar Kurulu kararının iptali talebi Danıştay'da kabul edildi fakat Devlet Su İşleri'nin kararı temyize götürmesinin ardından projenin önü açıldı. Aktivistler kararı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıdı.
Projeye yapılan itirazlar arasında üretilecek elektriğin Türkiye'nin yıllık üretiminin yüzde 1'inden az olduğu buna karşılık doğayı, yaşamı ve sosyal yapıyı tahrip edeceği vurgulanıyor.(EÜ)