Dersim müziği ve yeni Dersim sound'u üzerine 5 Şubat'ta İstanbul Bilgi Üniversitesi santralistanbul'da bir söyleşi düzenleniyor.
İstanbul Bilgi Üniversitesi Türkiye Kültürleri Araştırma Grubu, İstanbul Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümü ve Tarih Vakfı işbirliği ile Martin Greve (Orient-Institute Istanbul) ve Özay Şahin'in kaleme aldığı "Anlatılamazı İfade Etmek: Yeni Dersim Sound'unun Oluşumu" kitabından yola çıkarak müzisyen/etnomüzikolog Ulaş Özdemir ve Greve bir söyleşi gerçekleştirecek.
"Anlatılamazı İfade Etmek: Yeni Dersim Sound'unun Oluşumu" Dersimli müziğin son 40 sene içerisindeki gelişimini betimliyor. Kitap kapsamında, farklı kuşaklardan, farklı tür ve alanlarda müzik icra eden yaklaşık 70 müzisyenle yapılan söyleşilerin yanında; Alevi dedeleri, derlemeciler ve araştırmacılar ile de görüşmeler yapıldı. Onların hayat hikâyeleri üzerinden Dersim'in sosyal-kültürel tarihi sözlü tarih yaklaşımıyla resmedildi.
Etnomüzikolog Martin Greve, bu görüşmeleri, mevcut müzik kayıtlarını ve konuyla ilgili bilimsel kaynakları esas alarak Dersim'in yakın müzik tarihiyle ilgili kültürel antropolojik analizler gerçekleştirdi.
Kitap; ağıt, beyit, deyiş gibi geleneksel müzik türlerinin kayboluşu, İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlerde ve Avrupa'daki Dersimli müziğin gelişimi, yeni bir Dersim sound'unun oluşumu temalarıyla çerçevelendirildi. (AÖ)
*Söyleşi, 5 Şubat Çarşamba saat 18:00'de İstanbul Bilgi Üniversitesi santralistanbul Kampüsü E2-203'te gerçekleşecek.