Dersim katliamının son tanıklarından Silo Qiz olarak tanınan Süleyman Doğan, Dersim merkezde yapılan cenaze töreninin ardından son yolculuğuna uğurlandı. Cemevi'nde düzenlenen törene Silo Qiz'in çocukları ve torunlarının yanı sıra Dersim Belediye Başkanı Mehmet Fatih Maçoğlu, ilçe belediye başkanları, Halkların Demokratik Partisi (HDP) yöneticileri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve yüzlerce yurttaş katıldı.
Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre; Cemevi’nde düzenlenen tören öncesi Silo Qiz’ın eserleri dinletildi. Araştırmacı Yazar Cemal Taş, Silo Qiz'ın hayatından kesitler anlattı.
"Ağıtları yürekleri dağlardı"
Yazar Taş, Silo Qiz'ın yaşamına ilişkin şunları söyledi: "Silo Qiz'ın büyük annesi; çok meraklanır, ister ki çocukları Sair olsun. Senenin birinde 21 Martı bekler; Bekler çünkü yerel halk o gün bütün ağaçların, dallarını yere eğip kutsal toprağa secdeye duracağını, yazmasını o daracık zamanda ağacın üzerine atıp dilek dileyenin dileğinin gerçekleşeceğine inanır. İşte o gün büyükannesi gidip poşusunu eğilen ağacın tepesine atar, ondan dilek diler, der ki: ‘Dileğim odur ki, benim evlatlarım ve torunlarım Sair olsun’ Dileği kabul olur, oğulları, torunları hep sair olur. Kemane ustası olurlar, öyle ağıtlar yakarlar ki insanların yüreklerini dağlarlar.
Cemevindeki törenin ardından Silo Qiz’ın cenazesi Dersim merkeze bağlı Millan Köyü'nde toprağa verildi.
Silo Qiz hakkında
Silo Qiz, 1938 Dersim katliamının canlı tanığıydı. Tanıklık ettiği katliamı destansı ağıtlarla dile getirmesiyle tanınırdı. Ünlü bir söz ve keman ustası olan Qiz, 5 yaşındayken babasından öğrendiği kemanla doğaçlama müzik yapmaya başladı.
Taziyelerde kemanıyla ağıtlar yakan Silo Qiz, Dersim düğünlerinin de vazgeçilmez ismi olarak bilinirdi. Yönetmen Bülent Boral, ozanın yüzyıllık yaşam ve müzik serüvenini tamamı Zazaca çekilen "Silo Qiz Belgeseli" nde kayıt altına aldı. (RT)