Haberin Kürtçesi için tıklayın
1938 yılında on binlerce insanın öldürülmesi, tehcir ve asimilasyon politikalarının uygulanması ile sonuçlanan Dersim Katliamı, akademi, siyaset ve edebiyatın gündemi olduğu gibi sinemanın da konusu oldu.
Konu ile ilgili olarak çekilen belgesellerden bazılarını sizin için derledik.
Dersim 38
Çayan Demirel’in 2006 yılında çektiği Dersim 38, akademisyenlerin ve tarihçilerin katliam ile ilgili görüşlerine yer vermesinin yanı sıra katliamın tanıklarına da söz veriyor. 68 dakikalık bu belgeselin danışmanlığını Ali Naki Gündoğdu, kurgusunu Ali Haydar Güler, müziklerini ise Metin Kemal Kahraman yaptı.
Kara Vagon
Özgür Fındık’ın 2011 yapımı belgeselinde katliamın şahitlerinin yanı sıra katliama katılmış olan iki askerin anlattıkları yer alıyor. Hüseyin Ayrılmazın yapımcılığında çekilen bu bir saat 5 dakikalık belgeselin müziklerinde Çemil Qoçgirinin imzası var.
İki Tutam Saç: Dersimin Kayıp Kızları
Dersim Katliamından sonra ailelerinden alınıp subay ailelerine verilen Dersimli kızların hikayelerini anlatan bu belgeselin yönetmenliğini Nezahat Gündoğan yapmış. Katliam politikalarından sonra uygulanan tehcir ve asimilasyon politikalarının Dersimli kızlar üzerinden nasıl hayata geçirildiğini gözler önüne seren bu belgeselin müziklerini Mikail Aslan yapmış. Belgesel 57 dakikadan oluşuyor.
Nezahat Gündoğan bu belgeselden sonra 2014 yılında bir devam belgeseli olarak Hay Way Zaman’ı çekti. Gündoğan bu belgeselde de yine Dersimin Kayıp Kızlarının hikayesine odaklanmış. Kazım Gündoğanın yapımcılığını üstlendiği belgesel film bir saat 25 dakika sürüyor.
Tertele
Belge, müzik ve fotograf albümü projesi olarak hazırlanan bu çalışmayı Cemal Taş ve Nilüfer Saltık birlikte yürüttü. Dersim Katliamı ağıtlarına odaklanan bu çalışma 18 dakika sürüyor. (FD)