Dersim'de çeşitli sivil toplum örgütleri, partiler ve sendikalar toprağına ve suyuna sahip çıkmak için 25 Mayıs'ta Dersim'e Sadakat Yürüyüşü ve miting düzenliyor.
"Baraj ve HES’ler, madencilik projeleri, mayınlar, karakollarla ekolojik ve kültürel kırıma uğratılmak istenen Dersim için Dersim'e sadakat için; toprağımıza ve suyumuza sahip çıkmak için yürüyoruz."
Belediye Konferans Salonu'nda yapılan basın toplantısında, miting çağrısını avukat Barış Yıldırım okudu.
Baraj ve HES'ler
* Hali hazırda Dersim 23 HES; 63’ü aşkın madencilik faaliyeti; 10 bin 557 adet anti-personel mayını; inanç alanları ile kültür varlığı alanlarına inşa edilmek istenen karakol projeleri ile büyük bir tehdit altında.
* Millî Park Munzur Vadisi’ne yapılmak istenen baraj ve HES'lerin yapımı 1983'te projelendirilmişti. Yürütmeyi durdurma ve iptal ile Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu alınması gerekliliğini belirten kararına rağmen Çevre ve Orman Bakanlığı’nca Üstün Kamu Yararı kararı alındı ve bakanlıkça Baraj ve Hes’lere izin verildi.
* Yine Millî Park sınırları içerisinde Mercan Suyu üzerinde 2003’ten bu yana enerji üreten Mercan Reg. ve HES’in devlet eliyle tamamen kaçak inşa edildiği 2010'da tespit edilmesine rağmen hala enerji üretiyor.
* ÇED kararı alınmadan inşasına başlanan ve 2009'da su tutum işlemine gerçekleştirilen Uzunçayır Barajı ve HES’in vaziyeti her şeyi özetliyor. Peri Vadisi’ndeki ekolojik kırım da devam ediyor. Peri Vadisi’nde altısı baraj tipi toplam dokuz HES projelendirildi.
Madencilik tehdidi
* Dersim madencilik projeleri açısından da yüksek bir tehdit altında.Dersim’in ekolojik ve kültürel varlık alanları çevre mevzuatına aykırı olarak Maden Arama - İşletme Ruhsatları ile madencilik şirketlerine kiralandı.
* Madencilik şirketleri toplam rezerv sahaları çok daha yüksek miktarda olmasına rağmen ÇED sürecinden kaçınmak için faaliyet yürütecekleri alanı etap etap beyan ediyorlar. Bu şekilde madencilik faaliyetlerinin olası çevresel v.s. sonuçlarına dair veriler elde edilemiyor.
Dersim'de 10 bin mayın dönüşleri engeller
* Türkiye’nin Birleşmiş Milletler’e 2004'te sunduğu raporlara göre Dersim’de 10 bin 557 adet kara mayını/anti-personel mayını bulunuyor. Ottawa Sözleşmesi'ne uyulmayarak mayınların imhasına başlanmadı.
* Son süreçle birlikte, Dersim’de 90’lı yıllarda zorla boşaltılan yerleşim birimlerine dönüş umutlarının oluşması ve doğa gezilerinin artması ile bu mayınlar daha fazla kaygı üretmeye başladı.
Yeni karakollar
* Çözüm sürecine rağmen, büyük kutsiyet atfedilen Koye Jel ve Sinan Kalesi Harabeleri gibi kültürel varlık alanlarına büyük karakollar inşası başladı. Dersim’in inancına, kültürel varlık alanlarına yönelik projeler kabul edilemez.
25 Mayıs cumartesi saat 11:00'de Seyit Rıza Meydanı'ndan Ovacık karayolunu takiben Anafatma'ya yürünecek. (NV)