Dersim'in Sarıtaş köyündeki mayınların uluslararası sözleşmelere rağmen imha edilmemesi nedeniyle Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusu yapıldı.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Dersim Temsilcisi Avukat Barış Yıldırım, Sarıtaş köyünden Süleyman Yıldız adına yaptığı suç duyurusunda, Dersim sınırları içerisinde 10 bin 557 adet döşeli mayın olduğunu açıklıyor.
Yıldırım, bianet'e yaptığı açıklamada, bunun, Ottowa Sözleşmesi çerçevesinde, mayınlarla ilgili ilk suç duyurusu ve hukuksal girişim olduğunu ifade etti.
"Ottowa Sözleşmesi'nin Türkiye için yürürlüğe girdiği tarih olan 1 Mart 2004'ten itibaren başlamak kaydıyla en geç 10 yıl içerisinde döşeli tüm mayınların imhası gerekiyordu. Ancak aradan geçen yaklaşık 8,5 yıllık sürede Dersim'de hiçbir adım atılmadı."
Türkiye, Ottowa Sözleşmesi olarak da bilinen "Anti-Personel Mayınların Kullanımının, Depolanmasının, Üretiminin ve Devredilmesinin Yasaklanması ve Bunların İmhası İle İlgili Sözleşme"ye 2003 yılında taraf oldu, sözleşme Türkiye için 1 Mart 2004'te yürürlüğe girdi.
Döşeli mayınların genellikle boşaltılan köylerde olduğunu söyleyen Yıldırım, köylere geri dönüş olduğunda yaşam hakkı ihlallerinin de artacağını söyledi.
Suç duyurusunda Sarıtaş köyünün çeşitli yerlerine askeri görevlilerce döşenmiş olan mayınların can güvenliğini tehlikeye attığı vurgulandı. Geçmişte köy halkından kişilerin mayına basarak hayatını kaybettiği vurgulandı.
Ayrıca geçimini hayvancılıkla sağlayan Yıldız'ın büyükbaş hayvanlarının da mayınlar nedeniyle öldüğü ifade edildi.
Avukat Yıldırım, mayınların imhasını gerçekleştirmeyen yetkililerin, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) Görevi Kötüye Kullanma başlıklı 257. maddesi uyarınca, "kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına neden olmak, görevinin gereklerini yapmakta ihmal veya gecikme göstermekten" yargılanmasını talep etti.
Mayınların, yaşam hakkını tehdit etmesinin yanı sıra serbest dolaşım özgürlüğü ve mülkiyet hakkı konusunda da ihlallere sebebiyet verdiğinin altı çizildi. (AS)