Mersin'deki arkeolojik çalışmalarda ortaya çıkan buluntu ve bilgilerin ilk ağızdan kamuoyuna sunulması amacıyla, 1995 yılında Prof. Dr. Levent Zoroğlu'nun girişimiyle düzenlenen Arkeoloji Günleri'nin yedincisi dün (Cuma) başladı.
İçel Sanat Kulübü Nevit Kodallı Salonu'ndaki açılış toplantısına Mersin Valisi Akif Tığ, ME.Ü. Rektörü Prof. Dr. Uğur Oral, Devlet Sanatçısı Prof. Dr. Nevit Kodallı, Yumuktepe Kazıları ile tanınan Prof. Dr. Levent Zoroğlu katıldı.
"Müze yok, kalıntılar yağmalanıyor"
Prof. Zoroğlu, Mersin'de büyük ve çağdaş bir müze bulunmayışından duyduğu üzüntüyü dile getirdi.
Mersin'in binlerce yılda çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yaptığını belirten Zoroğlu, "Doğu-Batı yönündeki kültürlerin geçiş yolu üzerinde bulunan Mersin, Orta Anadolu'nun Akdeniz'e çıkış noktası. İlk kazılar, Tarsus Gözlükule'de ve Mersin Yumuktepe'de başladı. Akdeniz ve Ege bölgesi kazılarında, oradaki uygarlıkların da Mersin'le ilişkisine mutlaka rastlanıyor" dedi.
Zoroğlu, kazılarla ilgili sorunları da şöyle açıkladı:
"1980'li yıllardan sonra birçok tarihi kalıntı bölgesi bilinçsizce yağmalandı. Arkeolojik alanların üzerine beton yığınları yapıldı, kalıntı taşlar ahır, ev yapımında kullanıldı. Bunun yanı sıra, birçok arkeolojik buluntu yurtdışına çıkarıldı, geri dönüşü olmayan kayıplar yaşandı."
"Tarih kitapları tarihi anlatmıyor"
Devlet Sanatçısı, kompozitör Prof. Dr. Nevit Kodallı ise konuşmasında "arkeoloji ile kompozitörlerin ilişkisine" değindi.
"Arkeoloji bilmeyen kompozitör, tarihsel motifler taşıyan besteler yapamaz" diyen Kodallı, Türkiye'de 'doğru bir tarih eğitimi verilmediğini' vurguladı:
"Arkeoloji tarih anlamına gelir. Maalesef bizim tarihimiz Malazgirt Savaşı ile başlar. Oysa, bu topraklardan binlerce yılda ne kavimler gelmiş, geçmiş. Biz onların mirasçılarıyız. 1930'larda hazırlanan tarih kitaplarını inceledim. Bugünkü tarih kitaplarını birileri uydurmuş."
"Tarih inkar edilemez" diyen Kodallı, "Siz istediğiniz kadar çirkin isimler verin, Çamlıyayla deyin. Orası Namrun'du, Namrun olarak bilinecek. Kargıpınarı da nedir, orası, Glindiriz'dir" şeklinde konuştu.
Müze için temaslar başladı
Vali Tığ ise, "uygarlıklar kenti Mersin'de ortaya çıkan eserlerin sergileneceği yeni ve çağdaş bir müze için temaslarda bulunduğunu" söyledi.
Sosyo-kültürel proje ve çabalarda sivil toplum örgütlerinin üstlendiği rolden söz eden Vali Tığ, 1 Mersin Uluslararası Müzik Festivali'nin de sivil toplum örgütlerinin eseri olduğunu belirtti.
Dün başlayan ve yarın (Pazar) sona erecek olan 7. Arkeoloji Günleri'nde, kentte yapılan kazılara ilişkin bilgiler aktarılacak. Sempozyum, panel ve tartışmaların da yer alacağı 7. Arkeoloji Günleri, Pazar günü Öküzlü Ören Yeri gezisi ile sona erecek. (BB/NK)