Dört kişi; bir kadın, bir erkek ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nin (ÇYDD) "Kardelenler" bursundan yararlanan iki lise öğrencisi kız çocuğu mezun oldukları Yatılı İlköğretim Bölge Okulları'nı (YİBO) anlattı.
YİBO mezunlarının her birine, aynı yedi soru yöneltildi. Kardelenler bursuyla öğrenimini sürdüren, 2006 yılı Şırnak Merkez Kız YİBO mezunu, 18 yaşındaki lise son sınıf öğrencisi sorulara şu yanıtları verdi:
Türkçeyi okulda mı öğrendin?
İkinci sınıfın, ikinci döneminde başladım yatılı okula. Türkçe'yi köy okulunda öğrenmiştim.
Öğrenme sürecinde zorlandın mı? Öğretmenlerin bu süreçte tutumları nasıldı?
Aileden ayrıldığımız için, hocalarımız bize çok anlayışlı davranıyorlardı.
Ders dışında Kürtçe konuşmanıza müdahale ediliyor muydu?
Hocalar, ders dışında da Türkçe konuşmanın bizim için iyi olduğunu söylerdi. Müdahale etmezlerdi, biz de konuşmazdık. Artık evde bile Türkçe konuşuyorum. Annem okumamış Türkçe bilmiyor. Onunla konuştuğum zamanlarda Kürtçe bazı kelimeler aklıma gelmiyor. O zaman annem "Sen unutacaksın Kürtçeyi" diye sitem ediyor.
Okulda ne tip sosyal etkinlikler yapılıyordu?
Tiyatro oyunları oluyordu. Bize yakın olan hocalarımız bizi bazen pastaneye, sinemaya gezmeye çıkarıyordu.
Diğer okullarla ne gibi farklılıklar gözlemliyordun?
Diğer okullarla tek farkımız, dezavantajımız; annemiz, babamız yanımızda değildi. Hocalarımıza sığındık biz de... Ama aileden uzakta olmak, bizi çalışmaya sevk etti. Hem şanslı hem şanssızdık.
Şimdi seçme şansın olsa başka bir okulda okumak ister miydin?
Şimdi olsa bir bakıma isterdim YİBO'da okumak ama istemediğimiz yemek çıktığında ev gibi olmuyor; aç kalıyorduk, küçük yaşta bunun gibi şeyler zorlayıcı olabilir. O yüzden istemezdim de.
Son yıllarda yürütülen eğitim kampanyalarıyla ilgili ne düşünüyorsun?
Öğrenciler için çok iyi bu kampanyalar. Özellikle doğudaki kızları okullaştırmaları çok önemli. Ben Kardelenler bursunu almadan önce ihtiyaçlarımı karşılayamıyordum. Hep babadan para istemek olmaz. Ama şimdi kendi ayaklarımın üstünde durabiliyorum. (SP)
*"Türk milli kimliğinin tesisinde, kadınlar üzerinden geliştirilen eğitim politikalarının etkisi nedir?" sorusuna cevap aranan bu çalışma, Bahçeşehir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü'nde dönem projesi olarak sunuldu.