Derin Yoksulluk Ağı, 17 Ekim Dünya Yoksullukla Mücadele Günü’ne dikkat çekmek ve derin yoksullukla mücadelenin toplumsal bir mücadele olduğunu hatırlatmak üzere “Hikâyenin Yok Hali” kitabını 15 Ekim Cuma Günü yaptığı lansman toplantısı ile yayınladı.
“Hikâyenin Yok Hali” derin yoksulluk içindeki farklı kişilerin gerçek yaşam öykülerinden oluşuyor. Kağıt ve plastik toplayıcısı bir çiftten sazını sessiz nöbete koyan Ayhan Ak’a kadar onlarca öyküyü bir araya getiren kitap, derin yoksulluğun yol açtığı hak ihlallerini de göz önüne seriyor.
Derin yoksulluğun bir insan hakları ihlali olduğunu ve bireylerin temel hak ve ihtiyaçlarına erişimini kısıtladığını, ekonomik kültürel ve sosyal haklarına ulaşmalarını engellediğini vurgulayan proje ekibi, kitabın hazırlık sürecinin de Derin Yoksulluk Ağı’nın merkeze aldığı dayanışma perspektifi ile sürdürüldüğünü vurguluyor.
Dayanışmaya yağlıboya ile destek sağlandı
Derin Yoksulluk Ağı’ndan Güliz Kalender, Hacer Foggo, Selen Yüksel, Şevval Şener ve Şeyma Duman’ın sahada yaptığı görüşmelerden oluşan ve Heinrich Böll Stifftung Derneği Türkiye Temsilciliği tarafından finanse edilen kitap kolektif bir emeğin sonucu.
Tasarımını Tülay Demircan’ın yaptığı kitaptaki hikâyeleri görselleştirmek için kullanılan ressam Bahar Coşkun’un yağlıboya tablolarının kullanım izni ise dayanışmaya destek olarak verildi.
Derin Yoksulluk Ağı, 17 Ekim Dünya Yoksullukla Mücadele Günü’nden hemen önce internet üzerinden herkesin erişimine açtığı kitaba ilişkin:
“Hak temelli, dayanışarak, sürdürülebilir politikalarla, acil müdahale ederek, insan onurunu koruyarak, katılımcı, açık, şeffaf ve hesap verebilir bir mücadeleye ihtiyacımız var. Bu mücadelede hem kişilerin öznel deneyimlerini hem de ulusal ve uluslararası insan hakları ölçütlerini içermeli, derin yoksulluğu bir insan hakları ihlali olarak tanımlamalıyız. Bu kitap, yoksulluğu deneyimleyen kişilerin hayatlarından kesitleri içeren öyküleri insan hakları ölçütleri ile birleştiriyor ve bize mücadelenin rotasını çiziyor" dedi.
17 Ekim Dünya Yoksullukla Mücadele Günü hakkında
Amaçlarından biri yoksullukla mücadele olan Birleşmiş Milletler (BM), küresel yoksulluğun azaltılması ve dünya çapında yoksulluk konusuna dikkat çekmek amacıyla farkındalık oluşturmak için 22 Aralık 1992 tarihinde 17 Ekim'i Dünya Yoksullukla Mücadele günü olarak ilan etti.
Dünya Bankası'nın Türkiye Ekonomik İzleme raporunda, 2018'de Türkiye'de 6 milyon 939 bin olan mutlak yoksul sayısının 2019'da 8 milyon 420 bine, 2020'de 10 milyon 171 bine yükseldiği tahmini yer aldı.
2018'de nüfusa oranla yüzde 8,5'e gerileyen mutlak yoksulluk oranının da ekonomik kriz sonrasında 2019'da yüzde 10,2'ye, 2020'de yüzde 12,2'ye yükseldiği belirtildi.
Mutlak yoksul sayısı 2019'da 1 milyon 481 bin kişi, 2020'de 1 milyon 751 bin kişi, iki yılda toplam 3 milyon 232 bin kişi arttı.
Dünya Bankası, mutlak yoksulları, 2011 yılı satın alma gücü paritesi rakamlarıyla kişi başı günlük tüketimi 5,5 dolar seviyesinin altında olan kişileri mutlak yoksul olarak tanımlıyor. Bu rakam 2020 yılı ortalama dolar/TL kuruyla yaklaşık 22 TL'ye denk geliyor. Yıllık rakam ise 8 bin 122 TL yapıyor.
Banka, Türkiye'de mutlak yoksulluk oranının 2020'de ulaştığı yüzde 12,2'lik seviyenin 2012'deki yüzde 12,3'lük oran sonrasındaki en yüksek seviye olduğuna dikkat çekti.
Derin Yoksulluk Ağı hakkında
Derin Yoksulluk Ağı, Açık Alan Derneği gönüllü ve üyeleri tarafından 2019 yılında kuruldu. DYA, gönüllüler, destekçiler, yerel yönetimler, kamu kurumları ve derin yoksulluk yaşayan kişilerin katılımı ile büyüyen bir dayanışma ve araştırma ağı.
Derin yoksulluğun sürdürülemez koşullarını görünür kılmak ve yoksulluğu bir insan hakları ihlali olarak tartışmak için çalışmalar yürütüyor, acil durum müdahalesi olarak #EvdenDeğiştir modeli ile yoksulluk yaşayan kişilere temel ihtiyaç desteği sağlıyor.
(EMK)