Casson, Cumartesi günü Bilgi Üniversitesi'nde Genç Siviller'in düzenlediği “Hukuk, Devlet, Derin Devlet” başlıklı sempozyuma katıldı. Sempozyumu, siyasetçi, gazeteci ve aydınların yanı sıra, çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu yüzü aşkın kişi izledi.
1981’de konu üzerinde çalışmaya başlayan ve 1992'de Gladio'nun çözülmesini sağlayan eski savcı, Senatör Cassonkendi deneyimlerini anlatarak Türkiye’deki derin devlet ve “Ergenekon Dosyası” üzerine değerlendirmeler yaptı.
“Ergenekon siyasi bir olay”
Sempozyumda Susurluk ile başlayan, Şemdinli ve Ergenekon’la devam eden sürecin nasıl sonuçlanacağı sorusuna cevap arandı.
Sunuş konuşmasını yapan gazeteci-yazar Ali Bayramoğlu Ergenekon için “Devleti yeniden kurmaya soyunan bir siyasi yapı” dedi.
Casson “İtalya’da Gladio Türkiye’de Ergenekon- Nasıl Yaptık? Nasıl Yapılır?” başlıklı konuşmasında “Gladio'nun soğuk savaş döneminde Rusların İtalya’yı işgalini önlemek amacıyla kurulmuş gizli bir örgüt olduğunu" söyledi.
İtalya’daki adı “Arkadaki Devlet” olan örgütün NATO kapsamında kurulmadığını, NATO dışındaki İspanya, Portekiz ve Fransa gibi ülkelerde bağlantılar tespit ettiklerini belirten Casson, örgütün asıl olarak Amerikan istihbarat servisi CIA’nın kontrol, denetim ve kaynaklarıyla oluşturulduğunu belirtti.
Gladio’nun asıl olarak İtalyan Gizli Servisi, polis ve jandarma içinde yer alan eğitilmiş, uzman kişilerden oluştuğunu belirten Casson, 1990’da başbakan olan Giulio Andreotti’nin desteği ile bir çok belgeye ulaştıklarını ve örgütün temel yapısının bu dönemde net olarak anlaşıldığını belirtti.
Aynı dönemde Cumhurbaşkanı Francesco Cossiga’nın ise olayın ortaya çıkmasını engellemeye yönelik tutum aldığını, bu nedenle soruşturmanın üç yıl kadar durduğunu anlattı.
Değişen amaçlar
Casson, Gladio’nun ülkenin değişik yerlerinde gizli merkezler oluşturduğunu, buralarda silah ve mühimmat stokladıklarını, aynı zamanda çeşitli toplumsal olaylar, katliamlar düzenleyerek, toplumu sıkı bir düzeni talep eder hale getirmek için çalıştıklarını, hatta 1964 ve 1972’de “darbe teşebbüsleri"nde bulunduklarını belirtti.
Casson Berlin duvarının yıkılmasından sonra örgütün asıl amacının ülkenin “politik-ekonomik yapısının” korunması ve olası bir “sol düzen”in kurulmasının önlenmesi olduğunu söyledi.
Konuşma sonrasında eski savcı, gazeteci Yasemin Çongar’ın yönettiği ve Hasan Cemal, Ömer Laçiner, Ergin Cinmen’in bulunduğu masaya geçerek kendisine yöneltilen soruları yanıtladı.
"Devlet sırrı"nın kapsamının daraltılması gerektiğini vurgulayan Casson, yargı bağımsızlığını nasıl hayata geçebileceğine dair İtalya'dan örnekler verdi.
"Gladio İtalya’da 1992’de bitti. Ama benzeri yapılar daima olmuştur ve şu anda da ‘yok’ diyemem. Bu tür örgütler ‘kanser’ gibi. O nedenle dikkatli olunmalı."(MS/EÜ)