Türk-İş'e bağlı Deri Dokuma ve Tekstil İşçileri Sendikası (DERİTEKS), AKP hükümetinin gündeminde bulunan kıdem tazminatının fona devri planını Tuzla'da gerçekleştirdiği yürüyüşle protesto etti.
İstanbul Tuzla’daki Deri Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Uyguner Deri önünde toplanan yüzlerce deri işçisi, Aka Deri'de işten atılan arkadaşlarının beklediği direniş alanına kadar 1 kilometrelik mesafeyi yürüdü.
"Sendika yoksa üretim de yok"
Kıdem tazminatının fona devri planının yanısıra Cizre, Sur gibi ilçelerde uygulanan sokağa çıkma yasaklarını da protesto eden deri işçileri “Kıdem tazminatıma dokunma” ve “Yaşasın halkların kardeşliği” pankartlarını taşıdılar.
Sendika flamaları taşıyan kadın ve erkek işçiler yürüyüş boyunca attıkları sloganlarda Deri Organize Sanayi Bölgesi'nde DERİTEKS'in örgütlendiği çeşitli işletmelerde yaşanan işten çıkarmaları ve sendikanın çoğunluk yetkisine işverenler tarafından itiraz edilmesini de protesto ettiler.
“Sözleşme hakkımız engellenemez!”, “Sendika yoksa üretim de yok”, “Zafer direnen emekçinin olacak”, “Yaşasın halkların kardeşliği” sloganlarının atıldığı yürüyüşün ardından Aka Deri fabrikası önündeki direniş alanına gelen işçilere sendika yöneticileri seslendi.
TİS öncesiişten çıkarmalara tepki
Eylemde DERİTEKS Genel Başkanı Musa Servi işçilere seslendi.
Kıdem tazminatı hakkının, işçi sınıfının kazanılmış haklarından biri olduğunu hatırlatan Servi, bu hakkı vermeyeceklerini ifade etti. Önümüzdeki haftalarda deri işverenleri ile sendikaları arasında başlayacak grup toplu iş sözleşmelerine de dikkat çeken Servi, sözleşme görüşmeleri öncesinde ücretsiz izin ve işten çıkarma gibi yöntemleri deneyen işverenleri uyardı.
Servi, deri işçilerini kazanılmış haklarını savunmak için üretimden gelen gücü kullanmaya davet etti.
Türkiye'nin Rusya'yla yaşadığı krize de değinen Servi, yaşanan bu krizin faturasının işçilere ödetilmek istenmesine de izin vermeyeceklerini sözlerine ekledi.
Servi, konuşmasının bir bölümünü de Cizre, Sur gibi ilçelerde uygulanan sokağa çıkma yasaklarına ayırdı. Çatışma ortamının bir an önce son bulmasını ve siyasi iktidarın barış sürecini sağlamak için gerekli adımları atması gerektiğini dile getirdi.
600'e yakın işçinin katıldığı eyleme Türk-İş'e bağlı sendikalardan Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) İstanbul Şubesi, Belediye-İş Sendikası İstanbul 2 No'lu Şube yöneticileri de katılım sağladı. DİSK'e bağlı Limter-İş Sendikası, HDK, ESP ve EMEP temsilcileri de eyleme katılım sağladı. (ÖÇ/NV)