gözaltına alınanlar bugün DGM'ye çıkarıldılar...
Aldığımız bilgilere göre gözaltındakiler savcılığa ifade vermek için
bekletiliyorlar.
Üç gün önce (20 Ağustos) gözaltına alınan "Ekmek ve Adalet" ve "Gençlik Gelecektir" dergileri çalışanlarının serbest bırakılması için "Yeniden Atılım" Gazetesi'nin Aksaray'daki merkez bürosunda açlık grevi yapmak isteyen ve gözaltına alınan basın çalışanları İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde tutulurken, 20 Ağustos'ta gözaltına alınan "Ekmek ve Adalet" ve "Gençlik Gelecektir" dergi büro çalışanları Devlet Güvenlik Mahkemesi'nden alınan ifadelerinin ardından Fatih Adliyesi'ne sevk edildiler. Gözaltındakilerin burada ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakılmaları bekleniyor.
acak ifadelerinin larının dergisi çalışanlarının 20 Ağustos'ta gözaltına alınmasını protesto eden
"Ekmek ve Adalet" dergisi ile "Gençlik Gelecektir" dergisi çalışanlarının 20 Ağustos'ta gözaltına alınmasını protesto eden Müge Molvalı (Yeniden Atılım gazetesinin sahibi), Nadiye Gürbüz (Yeniden Atılım gazetesi muhabiri), Burcu Gümüş (Yeniden Atılım gazetesi muhabiri), Sevil Gültekin (Yeniden Atılım gazetesi muhabiri) Nurcan Vahiç (Yeniden Atılım gazetesi muhabiri), Düzgün Akyol (Dayanışma Gazetesi), Sevilay Balıkçı (Ekmek ve Adalet Dergisi çalışanı), Hasibe Çoban (Ekmek ve Adalet Dergisi çalışanı), Fehmi Kılıç (Devrimci Hareket Dergisi çalışanı) Volkan Er'den (Devrimci Hareket Dergisi çalışanı) oluşan grup serbest bırakıldı.
Binayı abluka altına alan polis, kimseyi binaya sokmazken İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesi'nden (DGM) gelen izinle operasyonla büroda açlık grevine başlayan çeşitli muhalif basından temsilcileri gözaltın alındı.
Büroda bulunanlar
Büroya giren polis Mehmet Yayla, Sinan Güzel, Gökhan Türker, Özcan Hır, Yalçın Akar, Erhan Taşbaş, Süleyman Karadağ, Okan Karadağ, Okan Yıldırım, Yılmaz Dursun, Ersin Sedefoğlu, Hüsniye Seçgin, Emin Orhan, Kemal Aydeniz, Murat Güner, Selma Kaan, Sefagül Keskin ve Songül Akbay'ı gözaltına aldı.
7 kişi açlık grevine başladı
Polis müdahale etmeden önce büroda bulunan Hüsniye Seçkin (Yeniden Atılım Gazetesi), Murat Güner (Yeniden Atılım Gazetesi), Selma Kaan (İşçi Köylü gazetesi), Süleyman Karadağ (Ekmek ve Adalet), Yalçın Akar (Gençlik Gelecektir), Yılmaz Dursun (Kızıl Bayrak), Kemal Aydeniz'den (Odak dergisi) oluşan 7 kişi açlık grevine başlamıştı.
Üç gün önce (20 Ağustos) polis, "Ekmek ve Adalet", "Gençlik Gelecektir" dergileri ile TAYAD bürosuna baskın düzenleyerek on dokuz kişiyi gözaltına almıştı. Gözaltına alınanlardan dördü bir gün sonra serbest bırakılırken halen 15 kişi, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Siyasi Şube'de tutuluyor. (BB/NK)
İSTANBUL (Özgür Radyo)- Ekmek ve Adalet Dergisi çalışanlarının serbest bırakılması için açlık grevi eyleminin başlatıldığı Yeniden Atılım gazetesinin merkez bürosu polis tarafından basıldı. Baskın sırasında bina önünde çevik kuvvetin yanı sıra ambulans ve itfaiye aracı bekleten polis, kapıyı kırarak içeri girdi. Polis, gazetecileri de büronun bulunduğu sokaktan uzaklaştırarak görüntü almalarını engelledi.
Ekmek ve Adalet dergisi ile Gençlik Gelecektir dergisi çalışanlarının önceki gün gözaltına alınmasını protesto eden bir grup gazeteci bugün Yeniden Atılım gazetesinin Aksaray'daki merkez bürosunda açlık grevi başlatmak istedi. Ancak binayı abluka altına alan polis, açlık grevi için gelen 10 gazeteciyi gözaltına aldı. Fatih Emniyet Müdürlüğü'ne götürülen Müge Molvalı (Yeniden Atılım gazetesinin sahibi), Nadiye Gürbüz (Yeniden Atılım gazetesi muhabiri), Burcu Gümüş (Yeniden Atılım gazetesi muhabiri), Sevil Gültekin (Yeniden Atılım gazetesi muhabiri), Nurcan Vahiç (Yeniden Atılım gazetesi muhabiri), Düzgün Akyol (Dayanışma Gazetesi), Sevilay Balıkçı (Ekmek ve Adalet Dergisi çalışanı), Hasibe Çoban (Ekmek ve Adalet Dergisi çalışanı), Fehmi Kılıç (Devrimci Hareket Dergisi çalışanı) ve Volkan Er (Devrimci Hareket Dergisi çalışanı) daha sonra serbest bırakıldı.
Polis kapıyı kırdı
Gözaltına alınan 10 kişi Fatih Emniyet Müdürlüğü'ne götürülmesinin ardından polis, Yeniden Atılım Gazetesi'ni basmak için İstanbul DGM'den gelecek "arama" kararını beklemeye başladı. Polisin beklediği karar 16.00 sıralarında geldi. DGM'nin verdiği arama kararında büroda "yasak yayın bulunduğu" ileri sürüldü. Saat 16.30'da büroya giren polis, içeride bulunan 16 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınan İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'ne götürüldü.
Sabahın erken saatlerinden itibaren gazetenin bulunduğu Sorguççu Sokağı'nı trafiğe kapatan polis, baskın sırasında bina önünde çevik kuvvetin yanı sıra ambulans ve itfaiye aracı bekletti. Polis, gazetecileri sokaktan uzaklaştırarak görüntü almalarına engel oldu.
Gözaltındakiler serbest bırakılsın
Yeniden Atılım Gazetesi'nin Yurt dışı temsilciliği, Dayanışma Gazetesi, Halkın Hukuk Bürosu ve Almanya Göçmen İşçiler Federasyonu (AGİF) yazılı bir açıklama yaparak polisin tutumunu kınadı. Yeniden Atılım Gazetesi'nin Yurtdışı Temsilciliği açıklamasında "Tüm bu gelişmeler de Türkiye'de AB demokrasisinin ne anlama geldiğini göstermektedir" ifadesine yer verirken, Halkın Hukuk Bürosu, "Basının haber alma ve yayma özgürlüğü engelleniyor" dedi. AGİF'ten yapılan açıklamada ise "Bu saldırı Avrupa Birliği demokrasinin Türkiye'de uygulanış biçimidir. Türkiye'nin Avrupalılığı anlamına gelmektedir. Kimi demokratik açılımların saldırılarla, düşünce ve basın özgürlüğüne yasaklarla, gözaltılarla adlandırılmasıdır." ifadesine yer verildi. Her dört açıklamada da gözaltındakilerin serbest bırakılması istendi. (22/08/2002-18.57)