"Vatandaşların güvenliğini sağlamak için gönderilen işçinin kendi güvenliği düşünülmeyince, sonuç ölüm oldu. Özel sektörde de, kamuda da, taşeron şirketlerde de iş güvenliğine ilişkin büyük bir ihmal var. Sendika olursa bunu bir ölçüde engellemek mümkün."
Sendikacı Şahan İlseven, bianet'e, yoğun yağışın ardından taşan Kurbağalıdere'de güvenlik önlemi almaya gönderildiği sırada ayağı kayıp düşen belediye işçisi Mevlüt Macit'in ölümünün tek olmadığını söyledi.
"Tuzla tersanelerinde de, Zonguldak madenlerinde de aynı sorun yaşanıyor."
Hala bulunamadı
Bir hafta geçmesine rağmen Macit'in cesedi henüz bulunamadı.
Gazete Kadıköy'den Semra Çelebi'nin verdiği bilgiye göre, arama kurtarma ekipleri ve dalgıçlar dere boyunca aramlarını tamamladı. Bugünden itibarense derenin denize döküldüğü alanda aramalar başlamış durumda.
Yüzme bilmeyen ve hiçbir güvenlik önlemi alınmadan bölgeye gönderilen Macit, Ataşehir Belediyesi'nin temizlik işlerini üstlenen Altaş isimli şirkette çalışıyordu.
Öte yandan belediye, yıkılma tehlikesine karşın Macit'in yayaları korumaya çalıştığı Örnek mahallesindeki köprünün yerine yenisini yaptı ve derenin taşmaması için önlem aldı.
"Sendika baskı yapar"
Türkiye Genel Hizmetler İşçileri Sendikası (Genel-İş), geçen yıl yapılan seçimler öncesinde Kadıköy'den ayrılarak ilçe haline gelen Ataşehir belediyesinde örgütlü.
İlseven, belediyede örgütlü olan İstanbul Anadolu Yakası 1 Nolu Şube başkanı.
Fakat sendika sadece belediye işçileri arasında örgütlü. İlseven, yaklaşık 180 belediye işçisinden 170'inin sendikalı olduğunu söyledi.
Oysa ulaşım, temizlik gibi belediye işleri taşeron şirketlere verilmiş durumda. İlseven, taşeron şirketlerde çalışan işçi sayısının binden fazla olduğunu söyledi. Bu hizmetler ihalelerle şirketlere veriliyor. Altaş da kurulduğundan bu yana Ataşehir belediyesinin temizlik işlerini yapıyor.
İlseven, sendikanın örgütlü olduğu işyerlerinde "işçi sağlığı komisyonları" bulunduğunu anlattı.
"Bu komisyonlar her hafta işverenle toplanır ve o işyerinde yaşanan sorunları aktarır, çözüm bulunması için çalışır. Sendikalar ücret ve iş güvencesi için çalışır, evet, ama iş güvenliği, işçi sağlığı da aynı şekilde önemli. Mesele işçi ölmeden önce bunları yapabilmek, önlemi alabilmek." (EÜ)