Ordu’da dün gerçekleşen ve 500 bin kişinin etkilendiği selin ardından bugün devam eden sağanakla Tabakhane Deresi'nin debisi yükseldi. Ünye ilçesine Ordu yönünden ulaşımı sağlayan karayolu araç trafiğine kapatıldı.
Anadolu Ajansı’nda yer alan habere göre derenin taşma ihtimali dolayısıyla belediye ekipleri, zarar görmemeleri için bölgeyi terk etmeleri yönünde vatandaşları anonslarla uyarıyor.
Selle ilgili bilgi veren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, sel nedeniyle sekiz köprüde tahribat olduğunu, yaralanan on vatandaştan sekizinin taburcu edildiğini aktardı.
TIKLAYIN - "Ordu'daki Sel Doğal Afet Değil, Doğayı Paraya Dönüştüren Politikanın Sonucu"
"Yedi köprü göçtü"
Turhan, Ünye, Fatsa, Perşembe ve Çaybaşı ilçelerinde oluşan taşkınların hasara yol açtığını söyledi.
"Bazı konutlarda, iş yerlerinde ve araçlarda hasar oldu. Yine 8 adet köprümüzde tahribat oluştu, bunların bir tanesi sahil yolunda olmak üzere 7 adedi göçtü, ulaşıma hizmet veremiyor, 1 adedinin de yaklaşım dolgusunda boşalma oldu. Şu anda burası da hizmet dışı ama karayolları ekiplerimiz yaklaşım dolgusunun tamiratını yaptıktan sonra burayı da hizmete açacağız. Diğer köprülerimizle ilgili olarak en kısa zamanda ihaleleri yaparak inşa çalışmalarına başlayacağız. Bunların da önümüzdeki süreç içinde inşaatını tamamlayıp hizmete açmayı planlıyoruz."
"8 vatandaş taburcu edildi"
"Yaşanan felakette yaralanan 10 vatandaşımız sağlık kurumlarımıza getirilmiştir. Yaralanan vatandaşlarımızdan sekizi yapılan tedavilerinin ardından taburcu edilmiş; hayati tehlikesi olmayan iki vatandaşımızın ise tedavisi devam etmektedir."
Ordu çevre yolu
Ordu'da yapımı devam eden Ordu Çevre Yolu Projesi ile ilgili olarak da sahada inceleme yaptığını ifade eden Turhan şöyle konuştu:
"Bu proje de Karadeniz Sahil Yolu'nun önemli bir kesimini oluşturuyor. Ordu sahil geçişi Karadeniz Sahil Yolu esnasında bölünmüş hale getirilmişti ancak gerek şehir içi, bölgesel ve transit trafik buradaki kavşakların sayısının çok olması, seviyeli olmaması, sinyalize olması nedeniyle ulaşımda zaman kaybına neden oluyor."
Bu sorunu çözmek için Ordu Çevre Yolu ihalesinin yapıldığını ve inşaat çalışmalarında önemli gelişme kaydedildiğini anlattı.
"Ordu Çevre Yolu toplam 21,4 kilometre. Bunun birinci aşamasını bu yıl sonu trafiğe açmayı hedefliyoruz."
Turhan, arazinin jeolojik yapısı nedeniyle heyelan riski olduğuna dikkati çekti:
"Heyelan önleme projesinin tamamlanmasından sonra diğer imalatlar otogar kavşağına kadar tamamlanmış durumda. Heyelan önleme projesi bu yıl sonuna kadar bittiğinde Ordu şehir geçişindeki sıkışıklığı yaşanan trafiğin önemli bir kısmı bypas edilmiş olacak ve otogar kavşağından Ordu sahil yolunu bypas ederek sahil yolu sanayi kavşağında bağlanmış olacağız. Projenin tamamının bitirilmesi için 2020 yılı öngörülüyor."
Karadeniz Sahil Yolu
Çevre savunucularının karşı çıkmalarına rağmen yapımı gerçekleşen Karadeniz Sahil Yolu derelerin denizle ulaşmasını engellemesi nedeniyle taşkınlarda etkili oluyor.
Sinop'tan başlayıp Sarp Sınır Kapısı'nda sona eren 604 kilometrelik şeridi kapsayan Karadeniz Sahil Yolu'nun amacı yolu güvenli ve kısa hale getirerek ticareti ve turizimi artırmak olarak gösterildi.
Karadenizliler ise denizi doldurarak ekolojik sistemi bozan ve halkın denizle olan bağlantısını kesen bu yolu hiçbir zaman istemedi ve onlarca dava açtı. (BK)
* Fotoğraf: AA