Derbent'te kentsel dönüşüm kapsamında yapılacak projenin 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Revizyon Nazım İmar Planının iptali için Derbent Kooperatifi dava açtı.
Şirinevler İdare Mahkemesi'nde görülen davanın ilk duruşmasına Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nü temsilen avukat, müdür ya da müdür vekili gelmeliydi. Ancak onun yerine tekniker gönderildi.
Mahkeme Başkanı, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'nden yetkili yerine gönderilen teknikere "yetkin yok" diyerek söz vermedi.
Mahkeme'nin bir sonraki duruşmada bilirkişi ataması ya da esasa ilişkin karar vermesi bekleniyor.
Avukat Alp Tekin Ocak, "Bakanlık o kadar gayri ciddi ki, davaya temsil yetkisi olmayan bir teknikeri yolluyor, dava başkanı kendisine söz dahi vermiyor" dedi.
Mahalleye operasyon13 Mart 2012 sabahı saat 5'te özel tim ekipleri, evlere baskın düzenleyerek 14 kişiyi gözaltına almıştı. Üç gün gözaltında tutulan mahalleliden dokuzu hakkında "çıkar amaçlı örgüt kurmak ve üyesi olmak" iddiasıyla soruşturma açılmıştı. Üç savcı değiştiren soruşturmada hiçbir ilerleme olmadı. |
Mahalleliyi bir köşeye sıkıştırdılar
İstanbul'un deprem riski açısından en güvenilir yerlerinden biri olan Sarıyer'in Derbent (Çamlıtee) İlçesi, 2004'ten beri yıkım tehdidi altındaydı. Geçen sene de 6306 sayılı afet yasası kapsamında riskli alan ilan edilmişti.
Yorum İnşaat’ın İstanbul Büyükşehir Belediyesi’yle (İBB) ortaklaşa gerçekleştirdiği projeye göre mahalleye "Yorum Maslak Evleri" adında 934 lüks konut yapılacak.
Mahalleli ise mahallenin dörtte birine yapılacak 1652 sosyal konuta yerleştirilecek. Üstelik mahalleliye 51-74 m2 arasında dışarıdan geleceklere ise 137-291 m2 büyüklüğünde evler verilecek.
"Zengine ev için bizi zemine gömdüler"
"Bu projeyle Derbentli yok sayılıyor" diyen Derbent Mahallesi Yerleşimcileri Konut/Yapı Kooperatifi Başkanı Aydemir Görmez ise şöyle konuştu:
"Bu projede sadece daha fazla para kazanma amacı var. Lüks konutlar metroya yakın yerde iken mahalleli en ücra köşeye yerleştiriliyor. Adaletli bir dağılım değil. Kiracılar ya da iş yerleri düşünülmemiş. Yani yaklaşık 400 komşumuz gidecek. Esnaf gidecek. Ev sahiplerine verilen evler ise 52 metrekare. 5 ila 9 kişilik aileler burada nasıl yaşasın.
"Dairelerin bir kısmı bodrum ve zemin katında. Yani zenginlere ev yapmak için bizi zemine gömüyorlar. Üstelik ne kadar borçlanacağız, bu esnada nereye yaşayacağız. Belli değil. Bizim için kartondan prefabrik evler yapıyorlarmış; asla onlara yerleşmeyiz. Kısacası bu projede bize hiçbir şey sormadan itirazlarımızı değerlendirmeden kendi çıkarları için proje hazırladılar."
Sosyal dokuya bakılmamış
Plana yapılan itirazda planlama sürecinde, "alan ve mekana dair analiz, iktisadi kültürel ve sosyal doku analizi" yapılmadığı belirtildi.
Mahallede 120 esnaf olmasına rağmen planda bunun yok sayıldığı ekonomik ve sosyal canlılığın gözardı edildiği ifade edildi. Planın mahallenin yıllar içinde oluşmuş "sosyal doku ve mahallelinin geleneksel yaşam kültürü" ile uyumlu olmadığına dikkat çekildi.
Ayrıca yüksek yapıların İstanbul’un ve Boğaziçi’nin siluetini olumsuz şekilde etkileyerek Boğaziçi Kanunu'na aykırı olduğu belirtildi.
Mahalleliyi riskli alan ilan eden karara karşı da itiraz edilmişti. (NV)