Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçiler Sendikası (SES), deprem bölgesindeki sosyal güvenceden yoksun kişilerin ilaç ve tedavi masraflarıyla ilgili olarak Sağlık Bakanlığı'na başvurdu.
Van'da sosyal güvencesi olmayan depremzedelerin muayene olduklarında ilaçlarını eczanelerden parayla almak sorunda kalmaları üzerine harekete geçen SES bu durumun düzeltilmesi için Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu nezdinde girişimde bulundu. SES konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, depremzedelerin maruz kaldıkları bu durumun 7269 sayılı Afet Kanunu'na ve 5510 sayılı SSGSS (Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası) yasalarına aykırı olduğunu bildirdi.
Açıklamada daha önce muayene ve ilaçta alınan katkı-katılım paylarının iptal edildiğine ancak söz edilen durumun sürdüğüne dikkat çekildi. Bir an önce depremzede yurttaşlara reva görülen bu durumun düzeltilmesinin beklendiği belirtildi.
Hastalık riski yüksek
Sağlık Bakanlığı'na verilen dilekçede, sosyal güvencesi olmayan vatandaşların muayene olduktan sonra yazılan reçetelerini parayla almak zorunda kaldıkları anlatıldı. Bu bilginin eczanelerden ve eczacılar odası yöneticileriyle yapılan görüşmelerden de teyid edildiği vurgulandı.
Van'daki afet sonrası insanların açlıkla mücadele ettiği, hijyen koşulların olmadığı, yeterli ve dengeli beslenmenin imkansız olduğu, hastalanma riskleri çok fazla olduğuna vurgu yapıldı ve doğal afetlerin yaşandığı bölgedeki insanların her türlü sağlık giderlerinin devletçe karşılanması gerektiğini belirtildi.
Afet kanunu
Kanunlara da atıfta bulunulan dilekçede şu ifadeler yer aldı:
"Doğal Afet ve Savaş Halinde;
7269 Sayılı Afet Kanununun 10. Maddesinin Son Paragrafı: 'Resmi hastane ve tedavi evlerinde bulunanlara parasız bakılır. Resmi hastane ve tedavi evlerinde yer olmaması veya tedavi imkanı bulunmaması gibi sebeplerle zaruri olarak hususi hastanelerde yapılan tedavi ücretleri sonradan bu kanun mucibinde ödenir' denilmektedir.
5510 Sayılı Kanunun 75. Maddesinin Son Cümlesi: 'Ancak afet veya savaş hallerine bağlı nedenlerden Kurumca yapılan sağlık hizmeti giderleri, giderlerin ödendiği takvim yılı esas alınarak genel bütçeden Kuruma bir yıl içinde transfer edilir' denilmektedir.
Bu iki kanunun maddeleri göz önünde bulundurulduğu zaman doğal afetlerin yaşandığı bölgedeki vatandaşların her türlü sağlık giderleri devletçe karşılanmak zorundadır. Bu tür durumlarda kanunlarda yazılı bir madde bulunmasa bile devletin vatandaşa karşı sorumlulukları vardır." (YY)
SES'in ilgili basın açıklamasının tam metni için tıklayınız.