Fotoğraf: Anadolu Ajansı
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Maraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen iki büyük depremden etkilenenler farklı illere göç etmek zorunda kalıyor. Bu kentlerde kira artışları nedeniyle uzun vadede barınma krizini artıracağını öngörülüyor.
Basına yansıyan haberlere göre, depremden etkilenenlerin barınma sorunu ücretsiz sağlanarak bir nebze giderilmeye çalışılsa da çok sayıda evin fiyatına yüzde 50'nin üzerinde zam yapıldı.
“İlanlar yıllık peşin veriliyor”
Mesela, Diyarbakır’ın depremden etkilenmeyen kısımlarında iki odalı bir evin kirası 3 bin liradan 7 bin 500 liraya kadar çıktı, Elazığ’daysa 800 lira olan kiralar 4 bine ulaştı.
Ayrıca Elazığ Barosu, fahiş fiyat artışlarıyla ilgili suç duyurusunda bulundu. Mersin kent merkezinde deprem öncesinde 5 bin lira olan kiralar 10 bin liraya yükseltilirken Silifke ve Erdemli ilçelerinde 20 bine kadar çıktı ve ilanlar yıllık peşin olarak verilmeye başlandı.
Deprem bölgesinden yoğun göç alan Ankara'da da kiralarda artış söz konusu. Ankara Emlakçılar Odası Başkanı Hakan Akçam, emlakçıların depremzedelerden komisyon almama kararı aldığını ve 7 bin ilanın sahipleriyle görüştüğünü açıkladı. Hakan Akçam, bianet'e şöyle dedi:
"Yaşadığımız bu felaket sadece o bölgeyi etkilememiş, tüm Türkiye’yi etkileyen bir felaket olmuştur. Ankara sallanmasına rağmen yıkılmayan bir şehir durumunda olduğundan müthiş bir göç talebiyle karşı karşıya kalmıştır. Dolayısıyla arz ve talep doğrultusunda gerek kiralıklarda gerekse ev fiyatlarında yükselme olmuştur.
“Yaklaşık 500 kişinin ev sorununu çözdük, bu arada barınma ihtiyacı olan depremzedelerimize elimizden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışıyor, ihtiyaçlarını karşılamak için üyelerimizle mücadelelerimiz devam ediyor, üyelerimize komisyon almamaları, destek olmalarını, yaralarımızın sarılmasında yardımcı olmalarını istiyoruz. Fiyat artışı arz ve talebin belirlediği bir durum, dolayısıyla önüne geçebilmemiz için bir politika oluşturulması gerektiği kanısındayım.
“Bu süreçten herkesin, her kesimin etkileneceği bir durumdayız. Hızla bir yapılanmaya gidilmeli, temennimiz herkesin en kısa zamanda güvenli evlerin yapılarak memleketlerine dönmelerinin sağlanması. Türkiye’de konut açığının olmasının da fiyatları etkilediğini belirtmek isterim."
(NK/EMK)