Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 6 Şubat depremlerinden etkilenen iller arasında yer alan Diyarbakır’da çiftçilerle bir araya geldi.
Gürer, CHP Diyarbakır İl Başkanı Abdullah Atik’le birlikte Sur Ziraat Odası Başkanı Mehmet Şirin Demir, Yenişehir Ziraat Oda Başkanı Süleyman İskenderoğlu ve Ziraat Mühendisler Odası Şube Başkanı Abdussamed Ucaman’ı ziyaret edip sorunlarını dinledi.
Oda başkanları bölgede en önemli sorunun sulama suyu için kullanılan elektrik bedelinin yüksekliği ve yatan destek ücretlerine enerji şirketince borçlardan dolayı el konulması olduğunu söyledi.
İskenderoğlu: Borçlar ertelenmeli
Oda başkanlarından Süleyman İskenderoğlu Gürer’e sıkıntılarını şöyle anlattı:
“Diyarbakırlı çiftçiler olarak Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin üreticiye mazot ve gübre desteği verileceğini açıklamasından dolayı mutlu olmuştuk. Geçtiğimiz Cuma akşamı destekleme ödemeleri üreticilerin Ziraat Bankası hesaplarına yatırıldı.
“Ancak, bölgele elektrik dağıtım faaliyetini sürdüren Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş., tarımsal sulama kaynaklı elektrik borcu olan çiftçiler için yapılan ödemelere bloke koydurup, çiftçiler için yatırılan paraları kenti hesaplarına aktarttı. Çok sayıda çiftçi, destekleme için ödemen paraları göremedi.
“O kadar insan vefat etmişken, biz canımızın derdine düşmüşken, Dicle Elektrik A,Ş. paranın derdine düşmüş. Depremde olsun çiftçilere aktarılan paraya bloke konulmamalı idi.
"Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş.’ye elektrik borcu olan çiftçi, hasattan sonra borcunu ödeyebilirdi. Çiftçi kaçmıyor. Çiftçiye destek için verilen gübre ve mazot paralarına el koymak da nereden çıktı? Çiftçi ülkenin lokomotifidir. Bir üreteceğiz ki insanlar metropollerde tüketebilsin. Elektrik dağıtım şirketi üretimin önündeki engeldir."
Süleyman İskenderoğlu, çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının da deprem nedeniyle limitine bakılmaksızın 1 yıl süreyle faizsiz bir şekilde ertelenmesi gerektiğini de belirtti.
Ucaman: Yıkılan ahırlar var, besiciler desteklenmeli
Sur Ziraat Odası Başkanı Mehmet Şirin Demir de bölge çiftçisi için desteklemelerin ihtiyaca göre artırılması gerektiğini ifade etti.
Demir, buğday başta olmak üzere ithalat yapılması yerine çiftçiye üretim desteğinin arttırılması gerektiğini söyledi. Türkiye’nin kendi kendine yetebileceğini belirtti.
Ziraat Mühendisler Odası Şube Başkanı Abdussamed Ucaman da 1050 üye ziraat mühendisinden 300’e yakınının işsiz olduğunu anlattı. Ucaman, çiftçiliğin sorunlardan arındırılması yanında bilimsel tarımın bölgede gelişmesinin verimi artıracağını ifade etti. Bazı ilçelerde yıkılan ahırlar bulunduğunu ve bu bağlamda besicilerinde desteklenmesi gerektiğine işaret etti.
Atik: Ziraat dağıtım şirketinin tahsildarlığını yapıyor
CHP Diyarbakır İl Başkanı Abdullah Atik ise kendisinin de çiftçi olduğunu belirterek, destekleme ücretlerine elektrik dağıtım şirketi tarafından el konulmasına çiftçilerden ciddi anlamda tepki olduğunu söyledi.
Deprem nedeniyle üreticilerin hesabına aktarılan mazot ve gübre desteklerinin hesaba yatar yatmaz şirkete aktarılmasına tepki gösteren Atik, Ziraat Bankası’nın bu şekilde adeta elektrik dağıtım şirketinin tahsildarlığını yaptığını ifade etti.
(HA)