* Fotoğraf: Keşan Belediyesi.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne (TMMOB) bağlı Gıda Mühendisleri Odası, 22 Mart Dünya Su Günü vesilesiyle yazılı bir açıklama yayımladı.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre her yıl 1,4 milyon insanın su, sanitasyon ve hijyen eksikliği yüzünden hayatını kaybettiğine dikkat çekilen açıklamada, deprem bölgesinde hâlâ süren temiz suya erişim sorununa da dikkat çekildi.
"Su beka sorunudur"
Açıklamada temiz suya erişim hakkına erişimin nasıl sağlanacağına dair şu öneriler yer aldı:
- Her insan için temel bir hak olan suya ulaşım, geliri olmayanlara kamusal destekle sağlanmalıdır. Yerel yönetimler tarafından vatandaşlara temel ihtiyaç oranında içme ve kullanma suyu ücretsiz olarak verilmelidir.
- Ülkemizde 2021 Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı verilerine göre toplam suyun yüzde 71'i tarımda, yüzde 18'i sanayide, yüzde 11'i içme ve kullanma suyu olarak evlerde tüketilmektedir. Su israfının önlenmesi ve doğru su kullanım politikalarının oluşturulmasında, sektörel kullanım oranları önem kazanmaktadır.
- Deprem sonrasında yaşanan arz sıkıntıları kriz ve risk yönetiminde sınıfta kaldığımızı ortaya koymuştur.
- Tarım arazileri ve dere yatakları hiçbir şart altında yapılaşmaya açılmamalı ve yasalarla koruma altına alınmalıdır.
- Ülkemizde yeraltı sularının bilinçsiz ve yoğun tüketimi toprak bütünlüğüne ciddi zararlar vererek obrukların (çökük) ortaya çıkmasına neden olmaktadır.
- Deprem ülkesi olma gerçeğinden hareketle barajların yapımı için yer seçimi ve yapı sağlamlığı kontrolleri bilim ışığında yapılmalıdır.
- Su beka sorunudur, su kaynaklarımızın stratejik bir kitle silahı olarak kullanılabileceği göz önünde bulundurulmalı, sabotaj eylemlerine karşı yönetim politikaları oluşturulmalı ve gündeme getirilmelidir.
(TY)