Hem masrafsız, hem bilimsel
İstanbul Haydarpaşa Numune Hastanesi arazisine Deprem Hastanesi yapılması için başlatılan çalışmalarla ilgili görüşlerini Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi'ne ileten ATD, İstanbul'u depreme hazırlamak için gereken deprem hastanelerini tamamlamanın imkansızlığına dikkat çekti.
ATD açıklamasında, "Deprem Hastanesi" yaklaşımının bilimsel temelleri olmadığını vurguladı:
* Doğal afetlerin daha sık yaşandığı ülkelerde bile böyle bir çalışma yapılmadı. Bilimsel olanı, mevcut hastanelerin her türlü afete hazır hale gelmesini sağlamaktır.
* Deprem Hastanesi aynı anda en çok bin hastaya bakabilir. Bu mantığa göre, İstanbul'u depreme hazır hale getirmek için yüzlerce Deprem Hastanesi'ne gereksinim olur. Bunun olanaksızlığı nedeniyle, eldeki tüm hastaneleri gerek fiziksel ve gerekse kamusal olarak depreme ve diğer olası afetlere hazır hale getirmek daha akılcı bir çözümdür.
Afet planı yok
ATD raporunda, Türkiye'deki hastanelerin afet planlarının bulunmadığına da dikkat çekti:
* Afet raporu olan hastanelerde ise, bu planlar işlerlikten yoksun, tozlu raflarda bekliyor.
* Marmara Depremi'nden sonra geçen üç yılda, Türkiye'de tek bir hastanede deprem ve/veya afet tatbikatı yapılmadı.
* ATD, hastanelerin afetlere hazırlanması ve Hastane Afet Planı (HAP) konusunda 2000 yılından bu yana çalışmalarını sürdürüyor. Dernek, bu kapsamda Bursa, Edirne, Ankara, İzmir, Aydın, Denizli, Antalya, İstanbul, Gaziantep, Balıkesir, Kayseri ve İzmit'te olmak üzere toplam 12 şehirde 21 eğitim konferansı, bin 411 kişiye eğitim verdi ve tatbikat düzenledi.
* Eğitim alan bin 411 kişi, 120 farklı hastaneden gelen hekim, diş hekimi, hemşire, paramedik, hastane müdürü, müdür yardımcısı, memur, tekniker, teknisyen, mühendis, halkla ilişkiler uzmanı ve güvenlik görevlileriydi.
Anket sonuçları
ATD açıklamasında, eğitimlere katılan bin 411 kişiye yönelik bir anketin sonuçlarını da açıkladı:
* Bin 411 kişiden 334'ü yani yüzde 25'i "Hastanenizin afet planı var mı?" sorusuna "Hayır" yanıtını verdi. Soruya "Emin değilim" yanıtını verenler 456 kişi ile ankete katılanların yüzde 34'ünü, "Evet" yanıtını verenler ise 549 kişi ile ankete katılanların yüzde 41'ini oluşturdu.
* Aynı kişilere sorulan "Hastanenizin afet planında yer almak ister misiniz?" sorusuna ise büyük çoğunluğun yüzde 96'sı "evet" yanıtını verdi.
* Çalışmaya katılanlara yöneltilen "Hastanenizin afete hazır mı?" sorusuna, katılımcıların yüzde 20'si "bu soruya kesinlikle katılmıyorum", yüzde 29'u da "katılmıyorum" yanıtını verdi.
Personel istekli ama...
ATD raporunun sonuç bölümünde, hastane görevlilerinin afet çalışmalarında görev almaya hazır olduğu, ancak hastanelerin afet planlarının bulunmadığı belirtildi. Raporda şu ifadeler yer aldı:
* Hastanelerimizin afet planları yoktur. Hastanelerde çalışan tüm görevliler, afetlerde çalışmaya ve görev almaya hazırdır.
* Yapılması gereken, yeni binalar yapmak değil, hastaneleri güçlendirmek ve çalışanları deprem ve afetlere hazır hale getirmektir. Böylece, daha çok sayıda insanımızı kurtarabiliriz.
* Afet planları, hastanelerin kolayca uygulayabileceği, tüm personelin belli bir disiplin ve standart eğitimler sonucunda kurumlarını afetlere hazır hale getirebileceği nitelikte olmalıdır. ATD, hazırladığı modeli 12 ilde gerçekleştirdiği eğitim konferansları sırasında açıkladı. (BB/NK)
* Konuyla ilgili bilgi almak ve afet planlarını öğrenmek isteyenler ADT Ofisi'ne başvurabilir. Ayrıntılı bilgi için: 0 232 421 38 11 / 0 232 463 51 59