"Vatandaşın içinin rahat etmesi için oturdukları binaların 6.5 şiddetindeki depreme dayanıklı olup olmadığı konusunda İnşaat ve Jeoloji Mühendislerinden rapor almaları gerekiyor. "
Sevinç, "Depremden sonra tedbir almak bir işe yaramaz" dedi.
Risk bilinmeli
Sultandağı-Çay depremleri, Türkiye ölçeğinde deprem risk bölgelerinin ayrıntılı olarak ele alınıp bu doğrultuda teknik çalışmalarının ivedilikle bitirilmesi gerçeğini ortaya koyduğunu savunan Sevinç sorular soruyor:
* Kamunun küçültülmesi talepleri doğrultusunda doğal afet zararlarının giderilmesi ve bilimsel çalışmalara kaynak özelliğine sahip afet fonu neden kaldırıldı?
* 17 Ağustos ve 12 Kasım depreminden sonra sadece Marmara Bölgesi'nde yoğunlaşan İmar planlarını esas Jeolojik- Jeoteknik etüdler deprem riski taşıyan diğer alanlarda neden yapılmadı?
* Planlama ve yapılaşma öncesinde Jeolojik-Jeoteknik etüdleri zorunlu kılacak İmar ve Şehirleşme Yasası neden ivedilikle sonuçlanmıyor?
* İçerik olarak afet sonrası zararların giderilmesine yönelik hazırlanan 1965 yılından beri yürürlükte olan 7269 sayılı doğal afetler yasasının afet öncesi yapılması gereken araştırmaları da içerecek şekilde yeniden düzenlenmesi neden yapılmadı?
* Depremden hemen sonrasıkça duyduğumuz "Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak" cümlesini de geçen 2.5 yılda hamasi söylemin ötesine geçmediği kısa sürede ortaya çıktı.
Oda Başkanı Sevinç, Konya çevresindeki fayların Akşehir, İsmil Divanlar, Karaömerler ve Cihanbeyli İnsuyu fayları olduğunu, bunların çok parçalı ve uzun olmaması yüzünden depremin yaşanması halinde bile şiddetinin en fazla 6.5 olabileceğini açıkladı. (AT/NM)