Haberin İngilizcesi için tıklayın
6 Şubat depremleri sonrasında, eğitim ve diğer ihtiyaçlara kaynak sağlamak amacıyla ve çok sayıda sanatçının katılımıyla DasDas, İhtiyaç Haritası ve Zorlu PSM iş birliğinde düzenlenen Dayanışma Sahnesi konseri gelirlerinin bir kısmı, Robotel Derneği'ne bağışlandı.
3D yazıcılarla kişiye özel üretilmiş, temel kavrama hareketini yerine getirebilen robotellerin üretilmesini ve ihtiyaç sahiplerine ücretsiz ulaştırılmasını sağlayan Robotel Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Okumuş, depremden etkilenen çocukların ihtiyaçlarını karşılamayı önceliklendirdiklerini vurgulayarak şöyle devam etti:
1000'den fazla robotel üretildi
"Hazırlamış olduğumuz Afet Planı doğrultusunda sağlık kuruluşlarının yanı sıra kamu kurumları, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarıyla güç birliği kurmayı hedefliyoruz. Toplamda binden fazla olarak öngörülen ihtiyaç sahibine, kendi kapasitemizi çok yüksek oranda artırarak mümkün mertebe yüksek erişim seviyesi ile çözüm sunmayı amaçlıyoruz ve özel sektör kuruluşlarıyla da sponsorluk ve bağış, ekip ve ekipman, proje ve uygulama alanlarında iş birlikleri geliştiriyoruz.
"Gerekli kaynakları kurumsal ve bireysel dayanışma ile sağlayacağımıza inanıyoruz. Dayanışma Sahnesi gelirlerinden derneğimize yapılan bağış, 50'nin üzerinde ihtiyaç sahibi çocuğa Robotel olarak dönecek."
Okumuş, bugüne kadar 400'den fazla çocuk için, onların büyümeleri paralelinde gelişen ihtiyaçları doğrultusunda 1000'den fazla Robotel ürettiklerini belirtti.
Temel kavrama işlemi yapıyor
Okumuş ayrıca robotellerle ilgili şu bilgiyi paylaştı:
"Roboteller, temel kavrama işlemi yapan hareketli aparatlardır. Temel kavrama hareketini yerine getirmesiyle özellikle gelişim çağındaki çocukların hayatlarını kolaylaştıran roboteller, çocukların tuttukları takımların ya da beğendikleri süper kahramanların renkleri gibi eğlenceli tasarımlarla özgüven desteği ve sosyalleşme imkanı da sunuyor.
"Mevcut protezler, maliyetlerinin gelir seviyesi orta ve düşük olan ailelerin karşılama gücünün çok üzerinde olmasının yanı sıra, çocukların kullanımı için çok uygun nitelikte değil, zira bireyin bedensel gelişimiyle birlikte sık sık değiştirilme zorunluluğu ortaya çıkıyor. Öte yandan hareketli protezler, mevcut teknoloji gereği bir çocuk bedeni için yüksek ağırlıklarda üretiliyor. Bu nedenle de dünya genelinde çoğu çocuk, gelişimini tamamlayana kadar protezden yoksun kalabiliyor. Roboteller, özellikle çocuklara erişilebilir bir çözüm sunuyor ve çocuklar, basit günlük ihtiyaçlarını bir nebze olsun karşılayabilen, sosyalleşebilen bireyler olarak büyüyebiliyor."
(AÖ)