Haberin Kürtçesi için tıklayın
6 Şubat Maraş merkezli depremlerde Diyarbakır’da enkaz altında kalarak hayatlarını kaybeden sanatçılar Zîlan Tîgrîs ve Mihemedê Neniyasî için bir anma programı düzenlenecek.
Maraş merkezli 7,7 ve 7,6 ölçekli iki depremde enkaz altında kalan Tîgrîs’in cenazesi 7 gün sonra, Neniyasî’nin cenazesi ise 10 gün sonra enkaz altından çıkarılmıştı.
Wêjegeh Amed’in düzenleyeceği programa Tîgrîs ve Neniyasî’nin yakınları ve dostları Udi Yervant, Koçer, Mihemedê Tapê, Zeynep Yaş, Ferat Memetoğlu, Deniz Karakaş, Zilan Alparslan ve Cemalê Nenîyasî katılacak.
Program 25 Mart saat 15.00’da A. Rahim Kılıç'ın kolaylaştırıcılığında gerçekleşecek.
Mihemedê Nenîyasî hakkında
Mihemedê Nenîyasî, 1947 yılında Lice’nin Nenîyas köyünde, dengbêj geleneği ve sözlü kültürünün en canlı haliyle yaşatıldığı bir ailede dünyaya geldi. Dedesi, babası, amcaları ve dönemin tanınmış dengbêjleri tarafından evlerinde kurulan dengbêj divanlarının kilam ve şarkıları ile büyüdü. Köyde çiftçilik yaparak geçimini sağlayan ailesi ile 1968 yılında Diyarbakır kent merkezine taşındı. Bir yandan esnaflık yaparken dengbêjlik geleneğini eş dost divanlarında sürdürdü. 2005 yılında Diyarbakır’da Dengbêj Evi’nin kurulmasıyla, kardeşi Cemalê Nenîyasî ile Dengbêj Evi’nin en tanınmış dengbêjlerinden biri oldu. 2022 yılında somut olmayan kültürel mirasın taşıyıcısı vasfı resmiyet kazanan sanatçı, kilam icra usülleri ile derlediği ve kendine ait onlarca eseri ile Kürt sözlü kültür geleneğinin Dengbêjlikle genç kuşaklara aktarılıp geleceğe taşınması için uzun yıllar emek verdi.
Zîlan Tîgrîs hakkında
Zîlan Tîgrîs 1972 yılında Diyarbakır’da, Ermeni bir anne babadan, Ermenice, Kürtçe’nin iç içe olduğu bir evde doğdu. Annesi Cemile Hanım müziğe çok ilgiliydi ve Kürtçe müzikte kadının varlığını ve kadın özgürlüğünü görünürleştiren Ayşe Şan ile olan yakın arkadaşlardı. Cemile Hanım bu özellikleri nedeniyle, Zîlan Tigrîs’in müziğe olan ilgisinin en önemli destekçisi oldu.
Diyabakır’da tamamladığı ilk, orta ve lise öğrenimi boyunca kılam ve şarkılara olan ilgisi, 1990 yılında Diyarbakır Belediyesi bünyesinde kurulan ilk halk müziği korosuna seçilmesi ile profesyonel bir boyut kazandı. Belediye bünyesinde uzun yıllar devam eden müzikal ve kültürel çalışmalar yürüttü. Diyarbakır’da ilk çocuk korosunu, ev kadınlarından oluşan ilk “ev kadını” korosunu ve gençlik korolarını oluşturup yıllarca şefliğini yaptı. Bu çalışmaları sürerken, 2006 yılında Dicle Üniversitesi konservatuarında ses eğitimi aldı.
1992 yılında ‘Îro’, 1998’de ‘Adlê’ adlı iki Kürtçe albüm , 2018’de ise ‘Geliver’ adlı Türkçe bir albüm yayınladı. (FD)